Pääsin vihdoin kokeilemaan uuden leivontakirjani "The Hummingbird Bakery Cookbookin" (ks. aiempi postaus) antia. Tein kirjan ohjeella suklaakuorrutettuja suklaacupcakeja, joiden pohja on paholaisenkakkua muistuttava pehmeä suklaakakkupohja. Koristeena käytin Dr Oetkerin viehättäviä Vinterströssel-koristeita. Käytin paperisia muffinssivuokia, joita kirjan kuvissakin näytti käytetyn. Omat vuokani osoittautuivat aika pehmeiksi, eli taikina painoi niitä hivenen turhan leveiksi. Olisikohan parempi käyttää kertakäyttöfoliovuokia? Kirjan mukaan tämä kuorrutemäärä riittää 12 cupcakeen, sitä jäi kuitenkin itselläni todella paljon yli. Paljonko sitä olisi oikein pitänyt läjätä kakkusten päälle? Nytkin tuntui että cupcaken korkeudesta puolet oli kuorrutetta. Ohje ei sisällä varsinaista suklaata lainkaan, vaan ainoastaan kaakaojauhetta, mutta hyvää oli joka tapauksessa.
Suklaakuorrutetut suklaacupcaket
100g vehnäjauhoja
20g kaakaojauhetta
140g fariinisokeria
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
120ml täysmaitoa
1 muna
1/4 tl vaniljaesanssia
1. kuumenna uuni 170 asteeseen
2. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, sokeri, suola ja voi ja sekoita monitoimikoneella seosta kunnes sen koostumus on hiekkamainen
3. vispaa toisessa kulhossa yhteen maito, vaniljaesanssi ja muna
4. kaada munaseoksesta puolet jauhoseokseen, käytä monitoimikonetta hetki normaaliteholla, käännä sitten isolle teholle hetkeksi jotta kokkareet hajoavat
5. vähennä vispaustehoa ja kaada hitaasti loput munaseoksesta taikinaan, jatka sekoittamista muutama minuutti kunnes taikina on pehmeä ja tasaista (varo ylivispaamista)
6. Lusikoi seos cupcake/muffinssivuokiin niin, että vuoista on täynnä noin 2/3
7. paista uunissa noin 20-25min (omassa uunissani jopa alle 20min riitti aivan hyvin) tai kunnes taikina tuntuu pesäsienimäiseltä eli ponnahtaa takaisin sitä sormella painaessa, ja sisään työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa
8. jäähdytä
Kuorrute:
300g tomusokeria
100g voita huoneenlämpöisenä
40g kaakaojauhetta siivilöitynä
40ml täysmaitoa
Vispaa sokeri ja voi vaahdoksi mieluiten käyttäen monitoimikonetta. Vähennä tehoa ja ala lisätä maitoa muutama teelusikallinen kerrallaan. Kun kaikki maito on sekoittunut, nosta tehot nuppiin ja vispaa kunnes seos on kevyttä ja ilmavaa (tähän menee noin 5min). Mitä kauemmin vispaat, sitä keveämpää kuorrutteesta tulee.
Oli sitten cupcakeja tai muffineita tai mitä vaan, niin itse olin tosi onnellinen aikoinaan kun sain ostettua halpahallista muffinssivuoan (12-reikäisen). Siihen asti sain aina ihmetellä, miksi muffinini valuvat pellille kun paperivuoka ei pitänyt niitä koossa. Mutta kun peltisen vuoan 'vuoraa' ensin paperivuoilla ja sitten laittaa taikinan, niin johan alkoi kotonakin syntyä yhtä hienoja muffineita kuin kahvilassa konsanaan.
VastaaPoistaTotta puhut, Anonyymi! Itse olen vuosia jo käyttänyt teflonvuorattuja muffinssipeltejä aina, kun se on mahdollista. Käytin tässä kertakäyttöpaperivuokia, koska niitä sattui kaapissa olemaan ja halusin ekstravarmuutta koristeluvaiheeseen sillä, ettei cupcakeja tarvinnut irrottaa pelliltä. Aika monen keittokirjan cupcakekuvissa ko. leivonnaiset on jätetty omiin irtovuokiinsa. Tuo paperivuoissa paistaminen muffinssipellin sisällä kuulostaa fiksulta, pitääpä ruveta tekemään niin.
VastaaPoista