maanantai 28. joulukuuta 2009

Karpalo-kinuskijuustokakku



Tämän kehittely vaati muutaman yrityskerran sen suhteen, mihin kohtaa kinuskin laittaa. Se kun sulattaa herkästi liivatteen rakenteen jos pääsee sen kanssa kosketuksiin. Tuoreet karpalot ovat parhaita, niistä jättäisin pois tuon hyytelösokerikiilteen joka on omiaan pakastuksessa aina hieman happamammaksi muuttuville marjoille.


Karpalo-kinuskijuustokakku

Aloita kakun teko viimeistään aamulla, jos vieraat tulevat illalla. Pohjan ja kinuskikerroksen voi hyvin tehdä jo edellisenä iltana.

Öljyä pyöreän irtopohjavuoan reunat. Leikkaa leivinpaperista vuoan reunojen korkuiset suikaleet ja painele ne reunoihin. Öljy toimii "liimana" pitäen suikaleet paikalleen. Huom! Suikaleiden tulee ulottua aivan vuoan pohjaan - muuten vuoan reunojen irrotusvaiheessa tulee ongelmia kinuskerroksen tarttuessa vuokaan.

Pohja:
1/2 pkt digestivekeksejä
2-4 rkl öljyä
2-3 rkl maitoa

Valmista käsin murustaen tai koneella sekoittaen pehmeähkö, helposti työstettävä pohjaseos.  Painele seos tarttumatonpintaisen irtopohjavuoan pohjaan.

Kinuskikerros:
2 dl kermaa
2 dl fariini- tai muuta tummaa sokeria
2 rkl voita

Laita kerma ja sokeri kattilaan ja hitaasti sekoitellen kuumenne kiehuvaksi. Ajoittain sekoitellen anna kiehua reippaasti kuplien, kunnes seos alkaa sakeutua. Testaa sakeus tiputtamalla tippa seosta lautaselle; jos tippa hyytyy pehmeäksi ja kiinteäksi eikä lautasta kallistaessa valu lainkaan, on seos sopivan tiukkaa. Levitä kinuski pohjan päälle. Hyydytä 2h jääkaapissa.

Juustokakkuseos:
2 dl vispautuvaa vanillaa
1,5 dl sokeria
200 g tuorejuustoa (esim. 13% maustamaton Viola)
1,5 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vispaa vanilla kovaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa juusto, sokeri ja sitruunamehua sekä vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi.  Yhdistä vanilla ja juustoseos. Kuumenna tilkka vettä mikrouunissa ja liota liivatteet siihen. Kaada liivate seokseen, sekoita nopeasti ja reippaasti tasaiseksi ja kaada vuokaan. Tasoita lastalla ja hyydytä 3-4 tuntia jääkaapissa.

Karpalokerros:
300g tuoreita/pakastettuja jäisiä karpaloita
2 dl vettä
karpalomehutiivistettä
1,5 dl hyytelösokeria

Levitä karpalot juustokerroksen päälle. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä pinnoitetussa kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja karpalomehutiivistettä sen verran kuin vaaditaan haluamasi värin saavuttamiseksi. Keitä sekoitellen kunnes seos kirkastuu. Lusikoi karpaloiden päälle. Hyydytä jääkaapissa noin 2h.

Kun haluat tarjota kakun, irrota reunat ja vedä varovasti leivinpaperisuikaleet pois.

1 kommentti: