keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Jouluaatonaaton suklaabavaroise



Anoppi pyysi tuomaan mukanaan jälkiruokaa (käymme perinteisesti anoppilassa isommalla porukalla jouluaatonaattona). Tiesin, että suolaisempaa lajia olisi aika tavalla joten jokin kevyemmän oloinen jälkiruoka olisi hyvä. Mies ja veljensä tykkäävät kovasti suklaasta joten näillä parametreillä lähdin sitten selailemaan kirjoja. Päädyin loppujen lopuksi yhdistelmään kahta Jennifer Donovanin kirjan "Suklaa - 365 vastustamatonta makuelämystä" bavaroiseohjetta. Bavaroise ei ole jäädyke, eikä oikein tavanomainen vanukaskaan mutta jos se väkisin suomentaa pitääniin vanukas varmasti kuvaa sitä parhaiten. Vadelmakastikkeen kehittelin itse bavaroisen kaveriksi.

Suklaabavaroise vadelmakastikkeella


1,75dl maitoa
3 dl kermaa vaahdotettuna kovaksi vaahdoksi
2 rkl Galliano-likööriä
125g suklaata + pari palaa koristeluun
1 tl vaniljasokeria
4 keltuaista
6 liivatelehteä
3 rkl ja 1 tl hienosokeria


1. kuumenna maito, likööri ja suklaa kattilassa sekoittaen kunnes suklaa on sulanut, siirrä sitten kattila sivuun jäähtymään
2. liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ovat pehmenneet
3. purista liivatteista liika vesi pois ja tiheään sekoittaen sulata ne suklaamassaan
4. vatkaa puhtaassa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi
5. lisää munavaahto ohuena nauhana sekoittaen suklaaseokseen
6. kaada seos puhtaaseen kulhoon ja laita sivuun huoeenlämpöön 1-1,5 tunniksi kunnes se alkaa jonkin verran kovettua
7. öljyä vanukasmuotti (voit hyvin käyttää rengaskakkuvuokaa)
8. nostele kerma seokseen ja sekoita varovasti
9. kaada seos muottiin, peitä kelmulla ja anna hyytyä seuraavaan päivään
10. kumoaminen: laske altaaseen kuumahkoa vettä ja anna vuoan kellua vedessä hetken, näin pinta sulaa ja irtoa hyvin.; kumoa sitten bavaroise tarjoiluvadille
11. raasta pinnalle suklaata


Vadelmakastike


1 dl hienosokeria
300g pakastevadelmia


1. soseuta
2. tarkista makeus, lisää tarv. sokeria
3. tarjoa juuri lusikalla sekoitettuna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti