sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lempisuklaakauppamme

Joulusuklaat tilattiin taas tänä vuonna lontoolaisesta Artisan du Chocolat -puljun nettikaupasta. Toimittavat Suomeen huolella kuplaamuoviin pakattuja ihanuuksia noin viikossa. Ei kannata tilata liian aikaisin, tämä on tuoretavaraa.
Viime Lontoonreissulla teimme pyhiinvaelluksen yhteen Artisanin myymälöistä. Oli kuin olisi asioinut jalokiviliikkeessä, niin huolellista ja rakkaudella suunniteltua oli esillepano.

Suosikkini ovat praliinikokoelmat. Kaikki maut syntyvät aidoista raaka-aineista, esansseja tai turhia säilöntäaineita kavahtaen. Mauista osa kuulostaa aika mielikuvituksellisilta, mutta on ollut pakko tunnustaa että joka ikinen on toiminut. Kaiken perustan muodostaa laadukas kuvertyyri eli suklaamassa jossa on käytetty vain laadukkaimpia papuja. Yleensä inhoan minttusuklaita koska suomalaisissa minttukonvehdeissa on sitä inhan siirappista esanssiminttutöhnää, mutta Artisanin moroccan mint -praliinit vievät kielen mennessään. Homma perustuu siihen, ettei suklaan makua hukuteta liian suureen määrään aromiosaa, vaan ne tukevat toisiaan.

Parhaita makuja tähän mennessä:
- lemon & thyme
- honey
- earl grey tea
- moroccan mint
- cinnamon
- green cardamom
- sesame
- fig & walnut nougat

Praliinien, helmien ja levyjen ohella Artisanin alunperin luoma ja myöhemmin monen jäljittelemä klassikko Sea salted caramel on myös ihan käsittämättömän ihanaa. Yleensä inhoan caramel/kinuskijuttuja, mutta hienon caramelkastikkeen sisältämä häivähdys suolaa yhdistyneenä tujuun tummaan suklaaseen on puhutteleva.

Artisan du Chocolat myös hakkaa halvemmat imitoijansa erityisesti paketoinnillaan, japanilaishenkiset pahvirasiat pienine nauhalukkoineen ja Chanel5-henkinen sea salted caramelien boksi ovat jo taidetta sinänsä.

Ps. Varmasti joku siellä kotisohvalla nyt miettii: onko snobbailua tilata joulusuklaata tiesmistä kalliilla hinnalla? Halvimpien Artisanin tuotteiden hinta lähtee noin neljästä eurosta. Toki kunnonkokoisen Artisanin praliinivalikoiman hinnalla saa aika vuoren halpaa sokeriesanssimarketti"suklaata", mutta toisaalta harva pilkkaa esimerkiksi ostajaa, joka haluaa joulupöytään laadukasta kuohuviiniä Pommacin sijasta. Lähes kaikki Suomessa tuotavat viinit tuodaan ulkomailta välikäsien kautta. Suklaastakin iso osa on tuontitavaraa. Artisanista tilaamalla et kannata välikäsiä, vaan maksat suoraan tuottajalle.

3 kommenttia:

 1. kannattaa myös suosia suomalaista, Petris chocolatier konvehdit näyttää monille isoille ulkomaalaisillekin ja silläkin on nettikauppa.

  couverture ei muuten tarkota laadukasta suklaamassaa vaan konvehtien päälystämiseen tarkotettua suklaata jossa on korkea kaakaovoi prosentti homman helpottamiseksi. laatusuklaita ne kyllä usein on myös.

  VastaaPoista
 2. Kiitos oikaisusta couverture-termin suhteen, itselleni se olikin hivenen hämäräksi jäänyt. Suunnitteilla on reissu Fiskarsiin Petrin herkkuja maistamaan, törmäsin ko. ateljeehen Turun kirjamessujen ruokapuolella (erottuivat heti edukseen koska myivät mm. Vahlronaa omien oikein lupaavan näköisten tuotteidensa lisäksi).

  VastaaPoista
 3. se on sekava termi.. suomeksihan se on suoraan kuorrutesuklaa joka taas suomessa meinais nontempiä eli sellasta kasvisrasvasuklaa kamaa jota täällä käytetään esim jätskeissä ja koristelussa

  VastaaPoista