maanantai 14. joulukuuta 2009

Suklaamyytit

Suklaaseen liittyy paljon harhakäsityksiä.

"Suklaa lihottaa"
Mikä vain ruoka-aine lihottaa, jos sitä syö liikaa. On teoretisoitu, että ns. nopeiden hiilihydraattien aiheuttaman ärhäkkä verensokerin heittely altistaisi ahmimiselle ja erilaisille cravingeille eli äkilliselle ruoanhimotuntemuksille. Karkkisuklaa, joka sisältää pajon maitoa ja erityisesti sokeria, voisi siten aiheuttaa jyrympää ahmintaa kuin laadukkaampi, vähäsokerisempi suklaa. Jos suklaata syö muutaman palan päivässä, sillä ei varmasti ole painoon mitään vaikutusta jos harrastaa sopivasti liikuntaa ja muuten syö järkevästi.

"Suklaa aiheuttaa finnejä"
Minkään ruoka-aineen ei ole tutkimuksissa todettu voivat aiheuttaa tai pahentaa aknea. Yksittäinen ruoka-aine ei ratkaise koko ruokavalion terveysvaikutuksia muutenkaan.

"Suklaan laadun määrää kaakaopitoisuus"
Huonon suklaan kaakaopitoisuus voi olla mikä vain, kuten myös hyvän suklaan. Laadun ratkaisevat kaakaomassan tekoon käytettyjen papujen laatu, käsittely, käytettyjen aromiaineiden laatu (feikkiä vai aitoa vaniljaa?) suklaan sokeripitoisuus.

"Tumma suklaa maistuu kitkerältä ja on siksi pahaa"
Huono tumma suklaa on kitkerää, laadukas tumma suklaa voi olla hyvinkin pehmeää vaikka kaakaopitoisuus olisi korkea.

"Fazerin sininen kuuluu maailman laadukkaimpiin suklaisiin"
Sinisen valmistuksessa on käytetty kustannussäästöajatuksella kaakaovoin lisäksi muuta kasvirasvaa. Eräissä Euroopan maissa (ennen EU:n tuomaa lainsäädännön yhtenäistämisprosessia) ei saanut ennen laillisesti kutsua suklaaksi mitään, missä oli käytetty muita rasvoja kuin kaakaovoita. Sininen sisältää suuren määrän sokeria ja keinotekoisia lisäaineita joten se ei ole laatusuklaata.

"Valkoinen suklaa maistuu jauholle"
Pätee huonoon valkoiseen suklaaseen, ei laadukkaaseen tavaraan.

Ps. Ei, minulla ei ole mitään henkilökohtaista Fazeria kohtaan. Se vain on tuttuudessaan erinomainen esimerkki heikkolaatuisen suklaan harhaanjohtavasta markkinoinnista. Sininen maistuu aika nannalle satunnaisesti, mutta kutsun sitä mieluumin karkiksi kuin oikeaksi suklaaksi.

1 kommentti:

  1. sinisen laatu joko vaihtelee tai oma kieli narraa. joskus se maistuu tosiaan paremmalle.
    Onko sinisen repepti sitten muuttunut EU:n myötä vai ymmärsinkö väärin?

    Fasun sininen on aika hyvä ja monelle tuttu referenssisuklaa aloittelevalle suklaanmaistajalle. Aikaa makeaa se(kin) tosin on, kun tajuaa että suklaassa se sokeri voi olla ikäänkuin mausteen osassa.
    Iän myötä tuo sokeri alkaa usein enemmän tökkiä..

    VastaaPoista