tiistai 29. joulukuuta 2009

Äärimmäinen lasagne


Illanistujaisiin sopisi vaikkapa lasagne. Mainettaan helppotekoisempi, ja harva sen mehevyyttä pystyy vastustamaan. Tätä ohjetta kokeilin ensi kerran tupaantuliaisissa kaksi vuotta sitten, ja parempaa en olee löytänyt. Alkuperäinen ohje on Angela Hartnettin käsialaa, tässä sivuhuomautuksina muutama helpotus jotka olen itse kokeilemalla löytänyt. Jujuna on erityisesti kokonaisten basilikanlehtien sijoittelu omiksi kerroksikseen. Yllä oleva kuva on lasagnen kerrostamisvaiheesta, tuossakin on basilikanlehtien määrä hieman alakanttiin eli niitä voi lisätä niin paljon kuin ikinä uskaltaa. Lehdet kannattaa käsin repiä ja hieroa käsien välissä hieman rikki jotta aromaattiset öljyt vapautuvat.

Angela Hartnettin lasagne                                          
           
Bolognesekastike:
750g naudan paistilihakuutioita                                    
2 rkl oliiviöljyä                                                            
1 iso porkkana kuutioituna                                          
sellerinvarsi silputtuna
1 sipuli hienonnettuna                                                   
1 rkl tomaattipyreetä                                                     
2 valkosipulinkynttä murskattuna                                    
loiskaus punaviiniä


Valkokastike:
50g voita                                                                        
50g vehnäjauhoja                                                            
6 dl täysmaitoa                                                           
100g parmesaania    
                                                       
9-12 tuorelasagnelevyä                                               
ruukku basilikaa                                                         

1. Ruskista vihannekset pannulla                                   
2. lisää liha ja ruskista n. 5min                                   
3. lisää pyree ja keitä 1min paksuksi kastikkeeksi                                            
4. lisää noin 3-4 dl kylmää vettä ja keitä kannella peitettynä 1,5h
5. ota kansi pois ja keitä noin 30min
6. lisää viini

7. Valmista valkokastike:                                               

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauho sekoittaen nopeasti ja ruskista 1min. Siirrä kattila pois levyltä ja kovasti vispaten/sekoittaen kaada ohuena nauhana maitoa 2-3 dl kastikkeeseen. Siirrä takaisin levylle ja lisää maitoa sitä mukaa kun seos imee nesteen itseensä ja paksuuntuu. Lopullisen kastikkeen ei tarvitse olla hirveän paksua. Kun kastike on valmista, lisää 2 rkl parmesaania.

8. Kuumenna uuni 200 asteeseen

9. Levitä laakean, mahdollisimman neliömäisen vuoan pohjalle ohuelti valkokastiketta. Laita päälle 1 kerros lasagnelevyjä. Kaada päälle lihakastiketta. Sirottele kokonaisia basilikanlehtiä päälle. Ripota parmesaania basilikan päälle. Seuraavaksi uusi levykerros, jonka päälle valkokastiketta, lihakastiketta, basilikaa ja parmesaania tässä järjestyksessä. Jatka kerrostamista; päällikerroksen tulee koostua vain lasagnelevyistä joiden päälle kohtuupaksulti valkokastiketta ja päälle ripotellen parmesaania.

10. Peitä foliolla ja paista uunissa 40min. Ota folio pois ja paisti 8-10min kunnes pinta on saanut kunnolla väriä. Tarjoa kuumana.

Nopeampi muunnos bolognesekastikkeesta

600g paistijauhelihaa
2-3 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 pss keittojuureksia
1 prk yrttistä tomaattimurskaa
1/2 yksikyntinen valkosipuli raasteena
suolaa, mustapippuria, ripaus korianteria


1. kuullota sipuli
2. lisää jauheliha ja ruskista
3. lisää loput aineet, hauduta kastikkeeksi
4. jatka kuten alkuperäisessä ohjeessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti