maanantai 14. joulukuuta 2009

Porkkanasämpylät ja ajatuksia speltistä

Speltti näyttäisi olevan aikamoinen trendiherkku. Kyseessä on nykyvehnän eräänlaisena serkkuna pidetty, pronssiajalta keskiajalle keskeisenä viljana lainehtinut mainio kasvi, joka unohtui pitkäksi aikaa ennenkuin sitä keksittiin ruveta elvyttämään ja tarjoilemaan terveystietoisille "alkuvehnänä".

Suomessakin usea tuottaja kasvattaa spelttiä. Isoimpia toimijoita on tukkuliike SunSpelt. Speltti on runsasproteiininen ja kuidukas, hyvä ja tuhti lisä esimerkiksi sämpylätaikinaan. Itse käytän monenmoisissa suolaisissa leivonnaisissa leseiden ja hiutaleiden lisukkeena. Oman kokemukseni mukaan speltti lisää taikinan nesteentarvetta, eli lorauta vähän ylimääräistä mukaan jos laitat taikinaan spelttiä.

Paitsi jauhoja ja leseitä, speltistä tehdään Suomessa jo muroja, näkkileipää, pastaa ja saa sitä rikottuina ja kokonaisina ryyneinäkin, jota tiettävästi voinee käyttää riisin korvikkeena tai vaikka uunipuuron tekoon.

Oikein mainioita spelttiherkkuja syntyi esimerkiksi tällä ohjeella (muunnelma Hyvä Terveys - Kevytkokki -lehden ohjeesta):

Porkkanasämpylät


25g hiivaa
5 dl maitoa tai vettä
1-2 dl porkkanaraastetta
1/2 tl suolaa
1 dl neljän viljan leseitä
1/2 dl spelttileseitä
2 dl grahamjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1/4 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl pellavansiemeniä
3-4 rkl öljyä


1. Liuota hiivaa lämpimään nesteeseen. Lisää porkkanaraaste.
2. Yhdistä suola, leseet ja siemenet. Lisää ne hiivaseokseen.
3. Vaivaa mukaan jauhoja, kunnes koostumus on sopiva.
4. Kohota liinan alla lämpimässä vesihauteessa noin 30min.
5. Leivo sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 30min.
6. Voitele maidolla ja ripota päälle seesamin- tai muita siemeniä.
7. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30min.

1 kommentti:

  1. spelt maustaa mukavasti, mutta omaan suuhuni spelt-puuro ei ollut mitään ihan nam-nam tasoa. Ehkä hiukan liian rouheista, en tiedä. mutta sopii hyvin sekoituksiin ja ehkä juurikin parhaimmillaan leivonnassa.
    tietyllä tavoin muistuttaa grahamia.

    VastaaPoista