keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Valkosipuli-persiljarisottoRisotto on fiksua ruokaa. Nopeaa, helppoa ja loputtomasti muunneltavissa. Käy sekä juhlaan alkuruuaksi että arkeen lounaaksi tai päivälliseksi, ainesten kanssa voi hifistellä (esim. shampanjarisotto) tai pitäytyä hyvissä perusyhdistelmissä (esim. kinkku+herne).

Risotto ei tarkoita keitettyä riisiä, johon on sotkettu muita aineksia, vaan risoton jujuna on paitsi kuullottaa riisi pannulla, kypsentää se imeyttämällä kuumennettua liha- tai kasvislientä riisinjyviin. Koostumus ei saa muistuttaa liisterimäistä riisipuuroa, mutta keitoltakaan se ei saa näyttää. Risotto on juuri sopivaa, kun se haarukkaa ylösalaisin kääntämällä tipahtaa haarukasta pienellä viiveellä mutta jättämättä haarukkaan mitään muuta kuin hiukan nestettä. Kaikissa klassisissa risotto-ohjeissa on parmesaania ja voinokare, jotka lisätään kypsentämisen lopussa antamaan paitsi makua, myös kiiltoa ja "liimaa" riisinjyvien väliin.

Kokeilin tänään Gordon Ramsayn "Sunday Lunch" -kirjan ohjetta wild garlic & parsley risotto. Nuorta villivalkosipulia ei keskellä Suomen talvea ole saatavilla, joten käytin kiinalaista yksikyntistä valkosipulia joka on tavallista valkosipulia miedompaa. Sileälehtipersiljakin vaihtui lähikaupan valikoimaperusteisista syistä tavalliseen persiljaan, mutta lopputulos oli silti herkullinen ja uskoisin sen olevan hyvin lähellä alkuperäistä.

Valkosipuli-persiljarisotto


1,3 litraa kana/kasvislientä
3 rkl oliiviöljyä
3-4 villivalkosipulinkynttä hienonnettuna (käytin 3/4 pienestä yksikyntisestä kiinalaisesta valkosipulista raastettuna) 
4 salottisipulia hienonnettuna
350g risottoriisiä (esim. Carnaroli)
merisuolaa ja juuri rouhittua mustapippuria
muutama voinokare
100g parmesaania (käytin noin 70g)
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna (käytin 1 ruukun tavallista persiljaa)


1. kuumenna kana/kasvisliemi kiehuvaksi (pienennä sitten lämpöä ettei liikaa haihtuisi toim. huom.)
2. kuumenna oliiviöljy pannussa (iso korkeahkoreunainen paistinpannu on hyvä toim. huom. ja lisää valkosipuli ja salottisipulisilppu
3. kypsennä 2-3min kunnes sipulit ovat pehmenneet
4. lisää riisi ja kääntele pannulla kunnes riisinjyvät näyttävät läpikuultavilta
5. ala lisätä kuumaa lientä kauhallinen tai kaksi kerrallaan riisiin ja sekoittele rauhallisesti (kätevä tapa on heilutella pannun pohjaa myöten kapea lastaa, näin riisinjyvät sekoittuvat pohjaa myöten liemeen toim. huom.)
6. kun suurin osa liemestä on pannulla, ala maistella riisiä säännöllisin väliajoin kunnes se on sopivaa; riisin tulee olla al dente eli kypsää mutta jyvän keskellä sitkeämpi kohta
7. kun riisi on kypsää, ota pannu pois liedeltä
8. lisää voi ja sekoittele se risottoon; lisää sitten persilja ja parmesaani
9. tarjoa heti parmesaanin kanssa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti