sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Hyvää ruokaviihdettä televisiossa

Kaikenmaailman kokkiohjelmien (joista osa tuntuu perustuvan enemmän vetäjänsä rintavarustukseen kuin ruuanlaittotaitoon) ja ruokakilpailujen viidakosta on tullut viime vuosina bongattua muutama helmi.

Kitchen Nightmares (Kurjat kuppilat) on Michelin-kokki Gordon Ramsayn vetämä reality, jossa yritetään kiskoa takaisin jaloilleen ravintoloita, jotka ovat menettäneet otteensa järkevästä gastronomiasta ja siksi ovat konkurssin partaalla. Unohtakaa se riehuminen, jota Ramsay harrastaa Kauhukeittiössä, tällä kertaa show-elkeet on jätetty studion puolelle ja Gordon-parka joutuu usein käyttämään kaikki kyökkipsykologin taitonsa saadakseen pudotettua harhapolulle eksyneet omistajat ja kokit pilvilinnoistaan. Erittäin opettavainen ohjelma myös ravintola-asiakkaille: mistä tunnistaa hyvän, ja mistä huonon ravintolan? (Vinkki: sarjan mukaan sesonkiajattelu ja lyhyt lista ovat hyvä lähtökohta loistoravintolan metsästämiseen). Kakkoskausi ja osa ykköskautta on julkaistu Suomessakin dvd-boksina.

Anthony Bourdain: No reservations (Anthony Bourdain maailmalla) on oikeastaan 50/50 sekoitus matka- ja ruokaohjelmaa. Bourdain fiilistelee, maistelee ja nautiskelee ennakkoluulottomasti eri maiden herkkuja. Ammattikokin tausta auttaa tuomaan esille mielenkiintoisia pointteja eri ruokakulttuureista. Ohjelma ei yritä liikaa, vaan luottaa aitoihin ruokiin, aitoihin reaktioihin ja tunnelmallisiin otoksiin. Ajoittain rönsyilevä mutta useimmiten mielenkiintoinen.

Madventures eli travellerimme maailmalla: Riku ja Tunna. Jaa miksikö? Vaikka Animalia kuinka paheksuisi, pojilla on pointti: erilaisten elukoiden syömisen etiikka on täysin kulttuurisidonnaista. Kumpi on eettisempää, julmissa oloissa tehokasvatetun mauttoman broilerin ostaminen vakumipakattuna (että olisi helppo unohtaa syövänsä aiemmin elänyttä, kipua ja kärsimystä tuntemaan kykenevää elukkaa) kuin vapaana eläneen, koko kylän yhdessä teurastaman koiran tai vuohen valmistaminen juhla-ateriaksi? Toki monissa jaksoissa iso osa MadCook-osion ruuasta menee hukkaan ja osa ruokaosioista on tehty shokeeraamishakuisesti, mutta silti täytyy Tunnalle ja Rikulle antaa tunnustusta gastronomista tekopyhyyttä vastaan taistelemisesta.

Ps. Entäs Jamie ja Nigella? Molemmat ovat mielestäni "ihan ok" mutta ruoka- ja ruokaohjelmat, jos jotkin, ovat makuasia. Mielestäni Nigella pärjää lähinnä kuppikoolla ja Jamie on liian populistinen ja hätäinen makuuni. Hatunnosto on kyllä paikallaan miehen loistavalle kouluruokaprojektille.

1 kommentti:

  1. jamie oli ihanin aikoja sitten, viime vuosina väsähtäneisyys jo välittyy, vaikka hänen faninsa varmasti ovat uskollisia:)
    Eihän moniakaan noista jutuista katso sillä silmällä, että mitään reseptejä metsästäisi vain ihan muista syistä.
    Mielenkiintoista, milloin vegaanius ja terveysterrorismi hyökkää ihan tosissaan ruoka-ohjelmiin:D Edesmennyt Linda McCartney olisi kasviskyökkeineen itseasiassa saattanut olla aika hyvä- ja oikeasti mielenkiintoinenkin:)

    VastaaPoista