perjantai 18. joulukuuta 2009

Se oikea joulu...

Joulu on varsinkin ruokien puolesta hyvin henkilökohtainen asia. Monelle vain se, mitä lapsuudenkodissa tarjottiin, oli se "oikea joulupöytä". Siksi onkin mukavaa kysellä tutuilta ja kavereilta, mikä heille tuo joulun. Yllättävän monia on myös niitä, joille ei oikein mikään perinteisistä jouluruuista maistu.

Oma joulupöytämme on sangen saaristohenkinen, koska Turun saaristosta ovat puolet juuristani. Suutarinlohta, laadukasta silliä (ei mitään tomaattikastikkeeseen upotettua vaan enempi ranskalaistyyppistä). Katkarapuja, simpukoita, kylmä- ja lämminsavulohta, siianmätiä. Siinä vaiheessa kun päästään laatikot+lihaköntsä -vaiheeseen ollaan usein jo niin täynnä että niiden annokset jäävät pieniksi. Lanttulaatikko on oma suosikkini, itsetehtynä hieman karkeana ja varustettuna kunnon satsilla siirappia. Rosollin kaveriksi punajuurella värjättyä kermavaahtoa. Jälkiruokana joku raikas kakku tai suklaata. Puuroa ei meillä kukaan jaksa syödä aattona, aamiaiseksi närpitään milloin mitäkin pähkinöitä, suklaata... (Terveellisyys ei ole päivän sana jouluruuissa, oikein ärsytti Hyvä Terveys -lehden uusin "Kevytkokki" -liite jossa yritettiin nollakalorittaa kaikki jouluruuatkin. Terveysterrorismia, sanon minä.)

Kinkku tuntuu hieman menettäneen asemaansa varsinkin pienempien perhekuntien pääruokana. Kalkkuna tai muut linnut ovat tulleet anglosaksisista maista selvästi trendiruuaksi tännekin.

Helposti tulee laitettua jouluksi liikaa ruokaa, jotenkin unohtuu että varsinaiset pyhät kestävät vain pari hassua päivää ja että se lanttulaatikko ei ehkä enää loppiaisena jaksa kauheasti inspiroida. Varsinkin perinneleivonnaisia tulee tehtyä helposti liikaa, kun "kunnon ruoka" vie tilan mahasta ja loppukolot täytetään suklaalla ja pähkinöillä niin eipä paljoa jää tilaa luumutortuille. Tekemäni piparisatsi on jo syöty eli onnistuneita olivat, ohje on erillisessä postauksessa kuvineen.

Olen ihastunut Valion luumu-rusinakeittoon, menee sellaisenaankin juotuna välipalaksi. Voisikohan kokeilla vaniljajäätelön kera pirtelöksikin muokattuna? Myyvät, harmi kyllä, tätä mainiota soppaa vain talvisin sesonkimakuna.

Riisipuuron sijasta joulunajan puuroherkkuna voi kokeilla vaikkapa ihanaa, karkeaa ohrauunipuuroa:

Ohrauunipuuro

1,5 dl rikottuja tai kokonaisia ohrasuurimoita
1,4 l maitoa (mielellään punaista) 
0,75 tl suolaa

iso, matala uunivuoka

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita aineet vuokaan ja sekoita. Paista uunin keskitasolla kunnes neste on imeytynyt, puuro jämäkkää ja pina kellanruskea. Tähän kuluu uunista riippuen noin 2-3 tuntia. Tarjoa haluamasi lisäkkeen kanssa.

Sellainen vaikutelma on jäänyt, että rikotuista suurimoista tulisi valmista hieman nopeammin kuin kokonaisista. Monissa ohjeissa neuvotaan esikeittämään suurimoita, itse en ole viitsinyt kun se ei uuniaikaan hirveästi tunnu vaikuttavan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti