maanantai 14. joulukuuta 2009

Muffinssi vs. cupcake

Muffinin (eli muffinsin eli muffinssin) ja cupcaken ero puhuttaa selvästi ulkolaisissa blogipiireissa. Olisiko Wikipediasta apua? Sen mukaan muffin on lähinnä leipämäinen, usein vähäsokerinen annosleivonnainen, jossa yleensä ottaen ei ole kuorrutusta. Muffinssi voi olla suolainenkin. Muffinssit leivotaan oletettavasti muffinssipeltiä käyttäen?

Cupcake eli fairy cake (mielestäni suomalainen "vuokaleivos" -termi ei tarkoita ihan samaa asiaa) taas on matalampi, pikku irtovuoissa paistettava, usein kuorrutepäällysteinen ja huolella koristeltu makea leivonnainen.

Iso osa 2000-lukua edeltävissä Suomessa julkaistuista muffinssiohjeista istuu paremmin cupcake-kategoriaan kuin varsinaisiksi muffinsseiksi. Oma leivontaurani alkoi pikkutyttönä kaakaojauhemausteisista cupcake/muffinsseista. Olivat sen verran ankeita etten ole tullut reseptiä mukana aikuiseksi asti kantaneeksi.

Monet kahviloiden muffinsseista ovat sangen prameita ulkonäöltään, mutta valitettavan mauttomia. Missäköhän vika? Monissa muffinssiohjeissa on valtaisa määrä rasvaa joka kyllä turvottaa kakkuset komeiksi mutta tekee koostumuksesta pesusienimäistä höhheröä. Itse tykkään niin sanotusti vähän muhkummasta.

1 kommentti: