perjantai 18. joulukuuta 2009

Molekyyligastronomiaa kokeilemassa

Molekyyligastronomia on tieteen/taiteenala joka tutkii ruuanvalmistuksen yhteydessä tapahtuvia kemiallisia ja fysikaalisia reaktioita. Käytännön sovelluksena se tarkoittanee lähinnä ruuan olomuodolla leikittelyä, eli ryövätään ruualta sen tuttu ulkomuoto ja tarjoillaan se yllätyksellisissä muodoissa. Esimerkiksi Ferran Adrian kehuttu El Bulli -ravintola on tunnettu tästä suuntauksesta.

Yleensä ottaen olen ravintolatarjonnan kannalta molekyyligastronomiasta samaa mieltä kuin Tuomas Vimma, joka eräässä kolumnissaan haukkui turhana erikoisuudentavoitteluna pystyyn kaikenmaailman kiehuvat jäätelöt ja popcornsavut. Turhaa kikkailua.

Sain kuitenkin molekyyligastronomiasta idean pikkujoulujen ohjelmanumeroksi, ja idea osoittautui tosi hauskaksi ja onnistuneeksi. Muutin enemmän ja vähemmän tuttuja makuja hyytelömuotoon liivatteen avulla, ja pistin kaverit arvailemaan mistä ruoka-aineesta oli kyse. Mukana oli mm. basilika, kahvi, lime, vadelma. Toteutus oli helppo: hieman makuainetta (esim. hieroin juomalasin pohjalle basilikanlehtiä) lasiin, vettä päälle, kuumennus ja 4-5 liivatelehteä sulamaan. Sitten neste kaadettiin tuorekelmulla vuorattuun pieneen pakasterasiaan ja hyydytettiin jääkaapissa. Valmiin hyytelön sai kelmun avulla hyvin irrotettua rasiasta. Leikkasin hyytelön terävällä veitsellä tangoiksi ja edelleen pikku neliöiksi. Osallistujat saivat haistella ja katsella kuutioita, sitten ne laitettiin yhtä aikaa suuhun ja ensimmäisenä oikean ruoka-aineen kiekaissut sai pienen palkinnon. Yksikään ei jäänyt arvaamatta, eikä toisaalta osoittautunut liian helpoksikaan. Luumuhyytelöön käytin laimeaa luumumarmeladia, ulkonäkö antoi ehkä turhan paljon vinkkiä.

Valkoiselle lautaselle lajiteltuna hyytelökuutiot näyttivät tosi viehättävältä. Emännöinnin kiireessä jäi valitettavasti kuva ottamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti