lauantai 2. tammikuuta 2010

Earl grey -sitruspiiras



Tätä olen tehnyt jo useampaan kertaan, hiukan vaihdellen teen vahvuutta ja teen ja sitruunamehun määräsuhteita. Marengin vispaamiseen kannattaa varata runsaasti kärsivällisyyttä ja aikaa, tulos on parhaimmillaan niin koristeellinen että vaivannäkö kannattaa. Ohje on Glorian ruoka ja viini-lehdestä. Käytä todella vahvaa teetä, itse pistän 5 teepussia kiehumaan pieneen kattilaan. Ohje muistuttaa perinteisiä lemon tart -tyyppisiä anglosaksisia kakkuja.


Earl Grey -sitruspiiras

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Pohja:
150g voita
n. 3,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2dl tomusokeria
1 muna

Lisäksi: foliota, kuivia herneitä/riisiä

Nypi pohja-ainekset munaa lukuun ottamatta seokseksi. Tee kuoppa keskellä, lisää siihen muna ja sekoita nopeasti käsin nyppien seokseen. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkappiin 2 tunniksi.

Kauli taikina ja levitä erittäin ohueksi pyöreään, matalareunaiseen noin 24cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan (ei tarvitse olla irtopohjavuoka).  Peitä foliolla ja lisää päälle riisiä/kuivua herneitä. Paista 8-10min kunnes saanut väriä. Poista herneet ja folio ja paista vielä 3-4 min.

Sitruuna-teetäyte:
2,5 dl sokeria
4 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
1 dl sitruunamehua (osan voi korvata limettimehulla)
2 dl erittäin voimakasta Earl Grey-teetä
3 keltuaista (säästä valkuaiset!)
50g voita

Sekoita sokeri, tärkkelys, suola, sitruunamehu ja tee pinnoitetussa kattilassa tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi. Hauduta sitten miedolla lämmöllä (ei saa kiehua!) noin 3 min. Lisää keltuaiset ja hauduta koko ajan sekoittaen, kunnes seos yhtäkkiä geeliytyy. Kun niin tapahtuu, ota kattila pois levyltä ja sekoita voi joukkoon. Kaada täyte huoneenlämpöiseen kulhoon ja laita kelmu päälle jottei kiisseliin muodostu pinta"kelmua". Laita jääkappiin.

Marenki:
3 valkuaista
1 3/4 dl sokeria

Kuumenna vettä kiehuvaksi isossa kattilassa. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi teräskulhossa vesihauteen päällä (kulho ei saa koskea veteen eikä vesi kiehua).  Ole kärsivällinen, kovan vaahdon syntyminen kestää jonkin aikaa.

Levitä sitruunatäyte jäähtyneen pohjan päälle. Pursota tai levitä lusikalla) marenki päälle koristeelliseksi kuvioksi. Paista uunin ylätasolla 3-4min tai kunnes marenki on saanut kauniin värin. Varo marengin palamista! Tarjoa jäähtyneenä.


4 kommenttia:

  1. Vautsi, tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta. Varsinkin kunen teestä tykkää, niin menisiköhän sitten näin piirakan muodossa alas;)

    VastaaPoista
  2. Jännä ohje! Itse rakastan kaikkea sitruunaista ja tää taas poikkeaa tavanomaisista resepteistä. Menee varmaan kokeiluun joskus. :)

    VastaaPoista
  3. Haa... Tää oli niin hyvä! Kiva kun sain olla maistamassa ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille kommenteista! Teen maku ei ole lainkaan pistävä, vaikka taikinaan käytettävä tee vahvaa onkin. Teen pointtina tässä on kai tasapainottaa voimakasta sitruunan makua. Ensimmäisellä leivontakerralla sitruunamehu loppui kesken ja korvasin siitä osan limettimehulla, ei hassumpi yhdistelmä sekään. Alkuperäisessä ohjeessa sitruunamehua oli kokonainen desi ja teetä vastaavasti vähemmän, omaan makuuni alkuperäisversio oli hivenen turhan kitkerä joten muutin määräsuhteita.

    VastaaPoista