maanantai 11. tammikuuta 2010

Uunissa paahdettu kana, seesamiporkkanat ja parmesaanitomaatit



Stockmannin ruokaosaston pakastealtaasta tein viikonloppuna löydön: kokonainen kana! Ei broileri! Kana! Sellainen ihmehän piti heti kantaa kotiin ja pakastimeen. Tänään sitten rupesin selailemaan reseptikirjoja tämän Hollannista kotoisin olevan kaverin maustamiseen ja valmistamiseen. Ohje on muunnelma Gordon Ramsayn kirjan "Healthy Appetite" ohjeesta Roast chicken with baby vegetables. Beibivihanneksia ei löydy ainakaan meidän lähikaupastamme, joten vaihdoin lisäkkeen yhteen lempparikasvisohjeistani, seesamiporkkanoihin. Lisäksi jääkaapissa oli purkki luumutomaatteja, joista kehkeytyi vuorostaan yksi vakilisäkkeistäni, uunissa paahdettuna sekin.

Kuvat: yllä valmis annos, heti tämän rivin alapuolella esipaistettu kana menossa uuniin, alempana uunista tulleena


Uunissa paahdettu kana


1 kokonainen kana
1 sitruuna
1 ruukku tuoretta timjamia
rouhittua pippuria ja suolaa
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä


1. lämmitä uuni 230 asteeseen
2. varmista, että sisälmykset on poistettu
3. öljyä koko kanan ulkopuoli ja hiero ulkopuolelle suolaa ja pippuria
4. tunge kanan sisuksiin neljään osaan leikattu sitruuna, iso nippu timjamia, valkosipulit sekä suolaa ja pippuria
5. paahda uunissa noin 10-15min, ota sitten hetkeksi ulos ja laske uunin lämpö 200 asteeseen
6. lisää vuokaan lisäkevihannekset ja paista 200 asteessa noin 40-45 min kunnes kullanruskea (jos teet alla selostettuja tomaatteja, laita tomaatit uuniin kun paistoaikaa on jäljellä noin 15min)



Kastike paahdetulle kanalle


Uunivuoan pohjalle jäänyt neste
2 dl kanalientä
1 dl kuivaa omenasiideriä
1 rkl juoksevaa hunajaa


Keitä kokoon, kunnes vahvuus on sopiva.

Seesamiporkkanat


6 porkkana leikattuna kolmeen osaan; osat leikattuna 4 pienempään pitkulaiseen osaan
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, rouhittua mustapippuria


Sekoita aineet keskenään, paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 min.



 Parmesaanitomaatit


1 rasia luumu/pisara/kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria
noin 5 oksaa pieneksi revittyä tuoretta timjamia
2 rkl parmesaania


1. sekoita aineet parmesaania lukuun ottamatta uunivuoassa
2. ripottele päälle parmesaani
3. paista uunissa 200 asteessa noin 15min

3 kommenttia:

  1. Kiitos superihanasta kanareseptistä. Tuskin jos koskaan olen saanut seurueelta näin paljon kiitosta, ellei suorastaan ylistystä. Asun Kataloniassa, jossa kunnon kanaa on aina tarjolla ja luonnontimjamia saadaan vuorelta. Vielä on muutama luu kaluttavasti mutta muuten vuoka kiiltää kauniisti terveisin Raija

    VastaaPoista
  2. Kiitos superihanasta kanarespistä. Tuskin jos koskaan olen saanut kokkina yhtä mairittelevia kommentteja. Asun Katalonaissa, jossa kanaa on aina saatavilla ja timajami kasvaa lähivuorelta. Varmaan sekin vaikutti .. Nyt vikat luut ovat järsittävänä ja kuppi kiiltää. Saludos raija

    VastaaPoista
  3. Eipä kestä, mukavaa että ohje oli mieleinen ja hauska kuulla että blogin antia hyödynnetään Suomen rajojen ulkopuolellakin :)

    VastaaPoista