sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Matcha-cupcaket



Matchasta on enemmän juttua viime vuotisessa postauksessa "Matchan lähteillä". Lyhyesti voi todeta, että kyseinen jauhe on japanilaista vihreää teetä hienoksi puuteriksi jauhettuna. Matchaa käytetään Japanissa leivontaan, jälkiruokien tekoon, vihreän teen valmistukseen erityisesti teeseremonioissa; seremonioihin se alunperin onkin ilmeisesti kehitelty. Matchan tekoon käytetään vain hienointa teemateriaalia, mikä näkyy hinnassakin. Suomessa matchaa saa ainakin Helsingin Tokyokanista sekä netistä suoraan tilaamalla (ks. linkkilistalta Hibiki-An).

Matcha sopii erityisesti suklaan kaveriksi ja keveisiin sokerikakkumaisiin herkkuihin kuten cupcaket. Tämä ohje on muunnelma The Hummingbird Bakery Cookbookin vaniljacupcakeohjeesta, kuorrute on saman kirjan cream cheese -kuorruteohje. Koristelussa käytin pahviin leikattua sydämenmuotoista aukkoa, jonka kautta ripistelin kuorrutteelle siivilöidystä matchajauheesta koristeita.

Matcha-cupcaket


120g vehnäjauhoja
140g sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl matchaa
ripaus suolaa
40g voita tai leivontamargariinia huoneenlämpöisenä
130ml maitoa
1 muna
1/2 tl vanilja-aromia


Lämmitä uuni 170 asteeseen.


1. Yhdistä voi ja kuiva-aineet monitoimikoneen kulhossa ja käytä konetta kunnes rakenne on hiekkamainen
2. yhdistä haarukalla vatkaten maito, muna ja vanilja-aromi
3. kaada puolet nesteseoksesta jauhoseokseen ja käytä matalalla teholla kunnes sekoittuu; nosta tehoa hetkeksi kokkareiden poistamiseksi
4. käytä kohtuullisella teholla kunnes taikina on tasaista ja sileää
5. asettele paperivuokia muffinssipellin koloihin ja kaada jokainen vuoka 2/3 täyteen taikinaa
6. paista noin 20min kunnes ponnahtavat sormella painettaessa takaisin muotoonsa eikä tikkuun tartu mitään


Kuorrute:
300g tomusokeria
50g voita huoneenlämpöisenä
125g maustamatonta tuorejuustoa


1. vispaa sokeri ja voi yhteen kunnes seos on tasaista
2. lisää tuorejuusto kerralla ja vispaa kunnes seos on pehmeän ilmavaa ja sileää
3. kuorruta haluamallasi tavalla ja koristele esim. siivilöidyllä matchajauheella

3 kommenttia:

  1. Tosi kiva blogi, käyn joka päivä katsomassa päivitykset :) Miltä tuo matcha-jauhe maistuu? Onko se voimakkaan makuista?

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että tykkäät!

    Matcha-jauhe on sellaisenaan aika voimakkaan "ruohoisen" teenmakuista muttei kitkerää, kuten vahva vihreäteejuoma taas usein on. Leivottaessa kannatta varoa käyttämästä liikaa, etteivät matchaan tottumattomat syöjät kummastu liikaa.... :)

    VastaaPoista
  3. Hyviä ohjeita.

    Hyvälaatuinen Matcha ei ole kitkerää juotaessakaan. Tavallinen vihreä tee ei myöskään ole kitkerää, kunhan sitä ei ole haudutettu liian kuumassa vedessä.
    Täältä löytyy muuten hyvät matchat
    http://www.bello.fi/category/16/matcha

    VastaaPoista