sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Yakisoba


Yakisoba on kasvisten, äyriäisten, kanan, lihan ja/tai milloin minkäkin muun kanssa paistettua nuudelia, suosittu japanilainen katu- ja festivaalikeittiöiden pikaruoka. Lisukkeena tarjotaan garia, eli etikkaan säilöttyä ja maustettua inkivääriä. Tämä resepti on miedosti muunneltu versio Wagamama Cookbookin Yakisobasta, ja sen vuoksi terveellisempi kuin autenttisemmat mättö-yakisobat. Soba viittaa sobanuudeleihin, jotka ovat täysjyvänuudeleita, mutta aina eivät japanilaisetkaan varsinaisia sobanuudeleita tämän ruuan valmistukseen käytä, vaikka ne ovat jälkensä sen nimeen jättäneetkin. Jouduin käyttämään ruohosipulia, kun olivat kevätsipulit Stockmannilta loppuneet.

Yakisoba

150g munanuudeleita keitettyjä ja kylmässä vedessä virkistämisen jälkeen siivilöityinä
100g isoja kuorittuja katkarapuja
1/2 dl vähäsuolaista soijakastiketta
2 rkl ponzua eli japanilaista sitrus-soijadippi/salaatinkastiketta
2 tl sokeria
mustapippuria rouhittuna
kourallinen pavunituja
1 sipuli silputtuna
4 kevätsipulia silputtuna


1 maustamaton broilerinrintafilee pieneksi kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
1 rkl sweet chili -kastiketta
2 kananmunaa
kasviöljyä paistamiseen


Tarjoiluun: seesaminsiemeniä, garia beni shogaa


1. Keitä nuudelit kypsäksi muttei liian pehmeiksi, siivilöi ja kasta kylmään veteen, siivilöi uudelleen
2. Sekoita kulhossa nuudelit, katkaravut, soija, mustapippuri, ponzu, sokeri, pavunidut, sipulit
3. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä wokissa
4. Lisää broilerpalat ja paprikat, wokkaa kypsäksi 
5. Lisää sweet chili sauce ja sekoita hetken
6. Lisää nuudeliseos ja hauduta noin 4min
7. Vispaa munien rakenne rikki haarukalla ja kaada nuudelien sekaan
8. Sekoitellen harvakseltaan hauduttele kunnes kananmuna ovat kypsiä
9. Ripottele annoksille seesaminsiemeniä ja tarjoa garin kera

9 kommenttia:

  1. Tähän käytettävä inkivääri ei ole siis samaa kuin sushin kanssa syötävä gari, vaan beni shoga-nimistä jota ainakin saa Helsingistä Tokyokanista.

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa beni shoga ja gari ovat kuin ovatkin yhtä ja samaa tavaraa; gari on beni shogalle sushiravintolakulttuurin parissa syntynyt slanginimi joka ilmeisesti tulee sen narskuvasta ("gari") rakenteesta. Tämän suhteen on jopa wikipediassa virhe, sielläkin väittävät näitä eri ruuiksi vaikka useissa autenttisemmissa lähteissä asia selitetään tarkemmin.

    VastaaPoista
  3. Lisäys: Muutaman nettilähteen mukaan erona olisi lähinnä se, että beni shoga on elintarvikevärein punaiseksi värjättyä garia. Kovin ristiriitaisia selityksiä kyllä löytyy eri paikoista.

    VastaaPoista
  4. Pitkällistä pohdintaa aiheesta (sisältää jänniä faktoja käytetyistä värjäämisaineista:
    http://chowhound.chow.com/topics/277233

    VastaaPoista
  5. Gari: makeassa etikassa marinoitu inkivääri, beni shoga: suolaisessa etikassa marinoitu inkivääri. Beni shoga on myös ehkä vähän "väkevämpää" maultaan kuin tuo makeampi sushin kanssa syötävä gari. :)

    VastaaPoista
  6. Näin se sitten taitaa mennä. Tein korjauksen reseptiin.

    VastaaPoista
  7. Itse asiassa soba ei tässä kohtaa viittaa lainkaan sobanuudeleihin, vaan nuudeleihin ylipäänsä. Yakisoba tarkoittaa yksinkertaisesti paistettuja nuudeleita. Ja esimerkiksi chukasoba taas kiinalaisia nuudeleita. Hämmentävää, sillä pelkkä soba tarkoittaa tattarinuudeleita, kuten mainitsitkin.

    VastaaPoista
  8. "Tämä resepti on miedosti muunneltu versio Wagamama Cookbookin Yakisobasta, ja sen vuoksi terveellisempi kuin autenttisemmat mättö-yakisobat."
    Ööö, mitäs epäterveellistä yakisobassa mahtaa olla? Siihen tulee nuudeleita, kasviksia kuten kaalia joka on olennainen raaka-aine yakisobassa(!) ja ehkä myös lihaa. Maustekastike on yakisobakastike (joka myös olennainen mauste) joka muistuttaa hieman HP:ta tai worchesteria, on tehty hedelmistä ja vihanneksista, joten en nyt saa oikein mitenkään japanilaisesta yakisobasta kauhean epäterveellistä...?
    T:en tajuu

    VastaaPoista
  9. Katukeittiöiden yakisobat tuppaavat olemaan aikamoisen rasvaisia vaikka pääraaka-aineet sinänsä melko kevyitä ovatkin. Asia on dokumentoitu esim. Jussilan Tokio-passissa tarkemmin, kirjassa murehditaan myös yakisoba-katupystiksien vähenemistä Tokion illoissa.

    VastaaPoista