tiistai 23. helmikuuta 2010

Otoksia oikeasta ruuasta vai kikkailtuja muokakuvia?

Meikäläisen ruokakuvat eivät suinkaan yllä ruokablogikuvien parhaimmistoon. Iso osa syytä on kuvaajan taidoissa kameran käytön, lavastuksen ja valaistuksen suhteen mutta tänään opin vielä yhden syyn: osa jopa suomalaisista ruokabloggareista kuvaa ruokansa käyttäen sellaisia vippaskonsteja, joilla ei ole mitään tekemistä ruuan syötävyyden kanssa. Nyt ei siis puhuta koristelusta tai asettelusta, vaan lihan kypsentämisestä vain pinnalta puhalluslampulla, "kakun" valmistamisesta pahvipohjia kuorruttamalla, viinirypäleiden pinnan huurruttamisesta hiuslakalla ja muusta vastaavasta. Tehdään siis mukaruokaa (muokaa?) joka näyttää hyvältä mutta ei todellisuudessa edusta reseptissä esitettyä valmistustapaa tai raaka-aineita, vaan saattaa sisältää jopa suuhun pistettynä vaarallisia aineksia. Selostus monista vakioketkuiluyksityiskohdista löytyy esim. täältä.

Onko touhussa mitään järkeä? Minkä tahansa ruokablogin lukija halunnee tietää, miltä valmis ruokalaji näyttää rehellisenä lautasannoksena tai padassa kuvattuna. Onko kauniista mutta pohjimmiltaan valheellisista muokakuvista mitään iloa kotikokille, joka ehkä käyttää blogin kuvaa myös vertailukohtana sille, onko onnistunut reseptin toteutuksessa? Pettymys lienee suuri, kun oma kakku valuu vinoksi, kuorrute sulaa tai leivonnainen muuten jää valjuksi varjoksi hienosta blogikuvasta. Varsinkin jos bloggaaja ensi kertaa itsekin ko. reseptiä valmistaa ja tekee sen vain "pahvimallina" tai muuten feikkaamalla, tietääkö hän todella jotakin reseptin toimivuudesta? Voiko hän taata, että reseptiä noudattamalla voi päästä yhtä hyvään lopputulokseen jos on taitava?

Keittokirjat ja ammattilaishommat ovat oma juttunsa, niissä on huomioitava pr-aspekti joka voinee joskus tehdä teknisestä kikkailusta puolieettistä. Kotikokkibloggaajien tarvetta venkoiluun en kuitenkaan jaksa tajuta. Kyllä oikeaakin ruokaa kuvaamalla saa fantastista jälkeä aikaan, esimerkiksi voi heittää esim. Aapplemintin joka tietääkseni kuvaa ruokaa eikä muokaa; suomalaisista bloggaajista esimerkiksi Kinuskikissan kakut ovat niin upeita että näyttävät varmasti hyvältä, kuvasi ne sitten hyvässä valaistuksessa siistissä keittiössä tai hämärässä kompostin päälle aseteltuina. Kikkailun laatu ei ratkaise, oleellisia ovat minusta ainoastaan kokkaajantaidot. Ja väliäkö hällä jos jokin ruokalaji ei näytä superesteettiseltä, kunhan se maistuu hyvältä? Turha tavoitella Michelin-tason esillepanoa, jos on kotikokki vailla muodollista ravintola-alan koulutusta.


Saatte tämän blogin pitäjältä lupauksen: jokainen valokuvani esittää täsmälleen edustamaansa reseptiä, oikeista aineista tavallisessa kotikeittiössä valmistettuna. Ei oikopolkuja, ei pahvipohjia, ei puhalluslampputemppuja tai hiuslakkaa. 

Päätin pystyttää "muokavapaa blogi" -kampanjan, jonka bannerin löydätte etusivulta ja tästä alempaa. Jos tunnistit ajatukseni omiasi vastaaviksi ja oma ruokablogisi on myös muokavapaa, voit vapaasti kopioida bannerin omaan blogiisi ja linkittää tähän kirjoitukseen.

15 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoista.. Olen kyllä tiennyt että esimerkiksi ruokalehdissä ja mainoksissa tuota tehdäänn, ja ymmärrän miksi mutta että blogeissa. Onko oikeasti joku näin tehnyt? Voiko sellaisesta tulla oikeasti itselle jotain iloa? :O

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti olen törmännyt jo pariin suomalaiseenkin blogiin, joiden pitäjät avoimesti kertovat käyttävänsä tällaisia temppuja. Ja muutamaa rehellista kohti lienee useampia sellaisia jotka eivät halua asiaa sanoa ääneen. Mitään tilastotietoa ei toki minulla asiasta ole.

    VastaaPoista
  3. Allekirjoittanut ei ainakaan kikkaile, pitää kyetä syömäänkin se kuvattu ruoka ;)

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen tiennyt, että ruokalehdissä ja vastaavissa noin kikkaillaan, mutten olisi uskonut, että blogeissakin. Kotimaisissa blogeissa kai sentään vielä aika harvinaista? Mieluummin näkisin sen ruoka-annoksen kyllä sellaisessa kunnossa, kun sen syödä voi. Paremminhan se antaa reseptin kokeilijallekin osviittaa minkälaista ruuasta pitäisi tulla. Joskus olen kyllä ihmetellytkin, että miksei ruoka näytä yhtään samalta itse tehtynä kuin mitä se reseptikuvassa on. Itse en lähtisi valokuvan takia ruokaa pilaamaan syömäkelvottomaksi. Kauheaa tuhlausta!

    VastaaPoista
  5. Kopsasin vielä tuon bannerisi sivuilleni. Yritän vielä illan aikana ehtiä siitä postaamaan ja linkittämään sivuillesi.

    VastaaPoista
  6. Ei herranjestas, voiko joku ruokabloggaaja oikeasti PILATA ruokaa suihkuttamalla sinne jotain hiuslakkaa sekaan. Kamalaa tuhlausta.

    Ruokablogit eroavat mielestäni ruokakirjoista ja -lehdistä edukseen nimenomaan inhimillisyydellään. Ja kuka edes haluaa elää maailmassa, jossa kakut on kuorrutettu täydellisesti ja viinirypäleet aina virheettömän huurtuneita?

    VastaaPoista
  7. Ruoan tekemisessä ei ole mitään mieltä, jos ei sitä saa jälkikäteen syödä :) Oon ollut siinä käsityksessä, että tota ruoan muokkaamista kuvaustarkoituksiin harrastetaan lähinnä mainoskuviin - esimerkiksi monet ruokalehdetkin kyllä esittelevät ihan syömäkelpoisia ruokia.

    VastaaPoista
  8. no ompa aika mielenkiintoista...olisi kyllä meilenkiintoista tietää nuo blogit, jotta voisi käydä katsastamassa tarjontaa. voisitko vinkata minne päin suunnata, jos he kerran tavastaan avoimesti kertovat?

    Rosmariinin tavoin en ymmärrä, miksi joku haluaa pilata ruokansa tuollaisella. meillä ainakin homma toimii niin että teemme itsellemme ruokaa ja vasta sen jälkeen mietitään blogataanko. ei toisin perin. joten nautinto ensin, sitten netti jos niikseen tulee.

    VastaaPoista
  9. Valitettavasti noita ihmisiä löytyy, joiden elämässä kaikki pitää olla niin täydellistä - ainakin ulospäin, että sortuvat jopa tälläiseen.

    Minä kopsasin bannerin blogiini ja haastoin lukijani kampanjaan mukaan. Tätä ideaa minä kannatan :)

    VastaaPoista
  10. Hyvä hyvä, minä kannatan Muokavapautta, vaikka en ruokablogia pidäkään. Jos tahdon katsoa kauniita, lavastettuja kuvia, niin menen taidenäyttelyyn ;)

    VastaaPoista
  11. Aika hauska juttu sinänsä, että juuri omassa blogissani puhuin blogikuvien muokkaamisesta. Siitä, kuinka paljon kuvia voi muokata ilman, että kuvattava kohde muuttuu liikaa. Tälläinen ruokamuokkaaminen ei ole tullut edes mieleen, vaikka tiedän maailmalla sellaista tapahtuneen. Näköjään rantautunut sitten Suomeenkin. Mallikakkuja tehdään joskus styroxpohjien päälle esim. koristeeksi tai malliksi/harjoitteluksi. Minusta kakkublogeissa kirjottajat kyllä mainitsevat aina, jos kakku on styroksia. Se pysyy paremmin muodossaan, mutta oikean kakun päällystäminen on minusta helpompaa. Styrox on kevyttä, se ei tahdo pysyä paikoillaan eikä myöskään jousta yhtään.

    VastaaPoista
  12. Ebe nosti esille mielenkiintoisen pointin liittyen ns. photoshoppaukseen. Silläkin kun voi taitava käyttäjä poistaa vaikka mitä "muotovirheitä" ja jopa lisätä asioita kuviin. Itse säädän ainoastaan valotusta, varjo-valobalanssia ja rajausta eli kuvattavaan kohteeseen en sinänsä kajoa mitenkään. Todella luomubloggari jättäisi varmasti kuvatkin muokkaamatta, itse en näe esim. rajauksen kohentamisesta mitään, mikä tekisi kuvasta sinänsä valheellisen (jos ruokakuvasta poistetaan kaistale verhoa ei se muuta ruokaa miksikään). Totta on että harmaalla alueella kyllä kaikessa muokkailussa liikutaan.

    VastaaPoista
  13. Tästä ketjusta poistuivat nyt kaikki yksittäisiä blogeja koskevat kommentit & linkit.

    Tästä kommentointiketjusta ei tehdä yleistä ripittäytymis- ja "kuka sanoi mitä ja tarkoitti sillä mitä ja kuka ymmärsi sen väärin/oikein/tiesmiten" -ketjua.

    Arvasin että oli virhe antaa yhtä ainutta esimerkkiä asiasta koska keskustelu siirtyisi välittömästi eipäs-juupas -sivuraiteille.

    Kukin vastaa vain omista tekemisistään ja sanomisistaan. Tilitykset kuvausmetodeistaan kukin postatkoon omiin blogeihinsa.

    VastaaPoista
  14. JaaJaa... mä en ol hoksannukkaan käyttää hiuslakkaa kakuissa ;) Kaik syötävät tuennat onkin vissiin tullu leivontaosuudessa käytettyä ;)
    Dummy cakeista piti Eben tavoin sanoa, et harjotusta varten valtaosa niitä käyttää ja koristelee... ja säilyvyyden takia esim. näyteikkunoihin ja messuille. Mut niissä harvemmin onkaan reseptiä kyseiseen täytteeseen ollut näytillä ;)
    Blogien puolesta mä henk.koht en ol niinkään suivaantunut... vaan kirjojen / lehtien !!! Eli mun aviomies on esim. ostanut kokkikouluaikoinaan järisyttävän kalliin kokkikirjasarjan upeine kuvineen ja resepteineen. Mä taas muutama vuos sitte (no ok, 10) painonvartioitten useemman kokkauskirjan (dieettiruokia). Kattelin kyl kuvia sillä silmällä, että olisin sellasia ennenkin nähnyt... mut järkytys oli silti suuri, kun tajusin, että kaikki PV-kirjan kuvat löytys isännän kirjoista !!!
    Siinä jos jossain harhautetaan kansalaisia ja rahastetaan sillä myös... mitä taasen blogeissa ei tehdä :/ Järkikin olis kyl pitäny sanoa, ettei dieettiruoka voi olla niin kaunista 8D
    Koitin olla nyt tilittämättä... ;)

    VastaaPoista
  15. Eksyin tänne blogiisi macaron-tuskan myötä (suuri kiitos suunnattomasta tietopaketista!! :), ja tää kyllä herätti. Itekin tiesin, että tollasia tehään just vaikka kaupan näyteikkunaan styrokskakkuja, mut että kotikokkiblogeissakin.. :o Itse kun leivon siksi, että tykkään syödä ja tarjota hyvää syötävää ihmisille :D Ei riittäs energia ruoanlaiton lisäksi vielä "tuhlata" aineksia tommoseen toimintaan! :)

    VastaaPoista