lauantai 20. helmikuuta 2010

Maa-artisokkakeitto


Artisokat ovat olleet piikki lihassani siinä mielessä, etten ole niitä koskaan maistanut eikä ole ollut hajuakaan siitä, miten niitä pitäisi hyödyntää. Härkää sarvista siis. Reseptimielessä apuun riensi jälleen G. Ramsay, jonka kirjasta "A Chef for All Seasons" löyty ohje maa-artisokkakeitosta. Korvasienten kanssa tosin, niitä olisi purkkiversiona ollut saatavilla mutta päädyin jättämään väliin kun siippa ei sienille oikein nyökkäile. Plus että nyt sain rauhassa fokusoitua itse artisokan makuun.

Maa-artisokkakeitto

400g maa-artisokkia
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia silputtuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 litra kanalientä
1,5 dl kermaa tai ruokakermaa
pieni ripaus jauhettua muskottipähkinää
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria


1. Kuori artisokat. Täytä kulho kylmällä vedellä ja laita sitruunamehu sekaan. Viipaloi artisokat ja pudota välittömästi kulhoon tummumisen estämiseksi.
2. Anna kellua 5min, sitten kuivaa viipaleet.
3. Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa ja lempeästi kuullota salottisilppua noin 5min. Lisää artisokat ja kypsennä vielä 5min.
4. Lisää viini ja keitä kunnes viini on kokonaan haihtunut. Kaada sekaan kanaliemi, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta noin 15min tai kunnes artisokkaviipaleet ovat pehmenneet.
5. Soseuta ja paina siivilän läpi. Palauta kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja sitten poista liedeltä.
6. Tarjoa kuumana.

1 kommentti:

  1. Maa-artisokissa on hieno maku ja tällaisissa keitoissa ovat parhaimmillaan. Harmi, kun omat maa-artisokat on nyt maassa, eikä kellarissa yhtään. Pääsee vasta keväällä maan sulaessa niistä jotain tekemään. Maa-artisokka on muuten todella helppo kasvatettava. Kunhan mukulat kaivaa maahan, niin kohisten kasvavat ja leviävät hurjasti. Varsille tulee mittaa n. 2-3 metriä ja päässä pieniä keltaisia kukkia. Auringonkukkien sukua ovat. Ja hyvä puoli noissa on se, että satoa ei välttämättä tarvitse talveksi nostaa ylös, vaan maassa hyvin säilyvät. Keväällä voi sitten osan taas syödä ja osan antaa kasvaa uudelleen.:)

    VastaaPoista