torstai 11. helmikuuta 2010

Misokeitto


Japanilainen ateria alkaa yleensä misokeitolla. Miso on fermentoiduista soijapavuista tehty monikäyttöinen, lämpimän ja pehmeän makuinen tahna. Peruskeiton mausteena voi olla mitä tahansa - wakamelevä on hyvin tavallinen, mutta bongattu on Japaninreissuilla mm. simpukoita, sieniä, kananmunaa, gingkonsiemeniä... Vaalea miso leijailee keitossa tehden kauniita pyörteitä. Ruokahalua herättävä, terveellinen alkupala joka valmistuu muutamassa minuutissa. Sopii loistavasti myös klassisen kanakeiton asemesta flunssaiselle tai muuten kipeälle; vatsavaivaisellekin on varmasti sopivan hellää syötävää.

Valmiita misosekoituksia saa lähes jokaisesta isommasta marketista, mutta ne kalpenevat maussa verrattuna oikeista aineista alusta itse tehtyyn keittoon. Wakamea, misotahnaa ja muita aineksia myyvät etnokaupat sekä esim. Ruohonjuuri. Kasvissyöjät huomioinevat, että dashi-liemen ainesosana on yleensä tonnikalahiutaleita; jos haluaa helpon kasvisversion voi korvata dashi-no-moton laadukkaalla kasvisfondilla, tai käyttää esimerkiksi tätä helppoa ohjetta. Voi toki tehdä myös alusta alkaen itse dashiliemen konbu-levää ja esim. jotakin raastettua kasvista käyttäen.

Misokeitto

5g kuivattua wakamea
12 dl vettä
3 tl dashi-no-motoa eli dashiliemiainesta
6 rkl vaaleaa misotahnaa
2 kevätsipulia hienonnettuna


1. Laita wakame likomaan kylmään veteen noin 15 minuutiksi jolloin se saa takaisin kauniin ulkomuotonsa ja metsänvihreän värinsä
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi
3. Lisää liemiaines ja laske lämpötilaa niin ettei keitto enää kupli
4. Ota hieman kuumaa vettä padasta ja sekoita miso siihen tasaiseksi tahnaksi, lisää sitten vesi-misoseos keittoon
5. Lisää kevätsipuli ja anna hautua pari minuuttia
6. Asettele kulhojen pohjalle sopivalta tuntuva keko wakamea, kaada päälle kuumaa keittoa ja tarjoa välittömästi


Alla kuivattua wakamea; alimpana wakame liuotuksen jälkeen.

3 kommenttia:

  1. Keittohan ei ole Japanissa alkuruoka, vaan osa ateriaa, sitä siemaillaan ruokailun ajan niin kauan kuin sitä riittää. :)

    VastaaPoista
  2. Totta näinkin - Japanissa alku/pää/jälkiruokarajat ovat aika hämärtyneitä, ja keittoa voi ilmestyä pöytään melkein missä tahansa osassa ateriaa. Japaninreissulla kyllä useammassakin paikassa tuotiin eteen ensin miso, ja kun se oli juotu/syöty tuli vasta pääruoka. Olivat lähinnä sushipaikkoja.

    VastaaPoista
  3. Misokeitto on tosi hyvää hyvin tehtynä. Harmillisen usein se on vain pahanmakuista suolaista lientä. Tämä näyttää oikein hyvältä. :)

    VastaaPoista