lauantai 2. tammikuuta 2010

Suklaamarkiisikakku


Ohje on miedosti muunneltu versio Gordon Ramsayn kirjan "Cooking For Friends" -ohjeesta Dark Chocolate Marquise. Kun yhdistin vaahdot alkoi seoksen koossapysyminen epäilyttää, joten lisäsin ohjeeseen 5 liivatelehteä. Lopullinen koostumus oli moussekakkumainen, oikein mehevä ja sopivasti koossapysyvä. Alkoholina käytin Cointreauta.

Suklaamarkiisikakku


Pohja:
3 munaa eroteltuna
75g fariinisokeria
30g maissijauhoja
20g kaakaojauhetta
30g vehnäjauhoja


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tarvitset uunipeltiä ja pyöreää irtopohjavuokaa. Leivinpaperita syvä uunipelti. Vispaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria vaahtoon kunnes seos vastaa jäykkää marenkimassaa. Vispaa eri kulhossa keltuaiset pöyheäksi vaahdoksi, lisää ne sitten valkuaisseokseen. Sekoita keskenään jauhot ja kaakaojauhe ja siivilöi ne yhdessä valkuaisseokseen. Sekoita varovasti. Levitä seos lastalla noin 30cm läpimittaiseksi ympyrälevyksi leivinpaperille (seosta ei siis levitetä koko pellin alueelle). Paista uunissa noin 7-8 minuuttia kunnes kauttaaltaan kypsää ja ponnahtaa hieman takaisin sormella painettaessa. Anna jäähtyä.


Laita irtopohjavuoan pohjalevylle leivinpaperia niin, että paperi tulee reilusti yli levyn reunojen, ja paina sitten irtoreunat paikoilleen. Leikkaa jäähtynyt pohja sopivan kokoiseksi mahtumaan irtopohjavuokaan niin, että se peittää tiiviisti koko vuoan pohjan.


Moussetäyte:
300g hyvää tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 65%) paloiteltuna
2 rkl Grand Marnier- tai Cointreau -likööriä
2 rkl vasta puristettua appelsiinimehua
3 munaa
30g fariinisokeria
3 rkl juoksevaa hunajaa
300 ml kuohukermaa


(5 liivatelehteä pehmennettynä kylmässä vedessä ja sulatettuna tilkkaan appelsiinimehua)


kaakaojauhetta koristeluun


Sulata suklaa vesihauteessa. Nosta kulho pois lämmöstä ja anna viilentyä hieman. Älä kuitenkaan sammuta vesihaudekattilan levyä. Lisää suklaaseen erittäin voimakkaasti sekoittaen pienissä erissä likööri ja appelsiinimehu.


Riko munat lämmönkestävään kulhoon, jonka voit myöhemmin laittaa vesihauteeseen. Vispaa niitä kunnes ovat muuttuneet vaahdoksi. Lisää sokeri ja hunaja, ja siirrä vesihauteeseen. Vispaa kunnes seos on vähintään kolminkertaistunut ja kevyen pehmeää. Poista vesihauteesta ja viilennä jatkaen vispausta.


Vispaa kerma eri kulhossa pehmeähköksi vaahdoksi. Yhdistä kerma munaseokseen. Lisää sitten varovasti suklaaseos mukaan.


(Jos seos on niin pehmeää tai lähes vetistä että sen jähmettymiskyky epäilyttää, lisää sulkuihin laitetun ohjeen mukaan liivateseosta taikinaan.)


Kostuta irtopohjavuoassa oleva kakkupohja liköörin ja appelsiinimehun seoksella. Levitä sitten mousseseos vuokaan ja tasoita pinta. Jäähdytä vähintään 6 tuntia. Tarjoilua varten kuljeta terävää muovilastaa vuoan reunoja pitkin jotta täyte irtoaa reunoista. Irrota reunat, ja vedä leivinpaperin avulla kakku tarjoiluvadille. Terävää veistä käyttäen voi helposti kakun ympäri terää vetämällä leikata ylimääräiset leivinpaperit pois. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

2 kommenttia:

  1. Nam, tämän on pakko olla hyvää. Pitäisi kokeilla joskus. Kerran söin Bar Teos-ravintolassa tosi hyvää suklaamarkiisia ja tekisi mieli testata, osaisinko tehdä sitä kotona :D

    VastaaPoista
  2. Ainakin jos pitää hollilla hätävarana noita liivatelehtiä pitäisi onnistua aika mukavasti :) Aion kokeilla itse tätä toisenkin kerran josko onnistuisin saamaan rakenteen sellaiseksi kuin se ohjeessa on tarkoitettu ilman ylimääräistä kikkailua. Pohja on mukavaa vaihtelua iänikuisiin digestivepohjiin, ja tosi pehmeän mehevä päivän-parin päästä leipomisesta.

    VastaaPoista