sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Fantastinen suolaisen piirakan pohja




Suolaiset piirakat (eli sipulipiiras ja quiche lorraine muunnoksineen) ovat ihania, mutta yleensä suorastaan rasvaa tirskuvia. Niin ei tarvitse olla. Fanny & Anna Bergenströmin tunnelmallinen keittokirja "Rakkautta, oliiveja ja timjamia" tarjosi seuraavan pohjaohjeen, joka on murea, herkullinen ja sisältä sopivan pehmeä eikä sisällä rasvaa kuin mausteeksi ilman, että maku jäisi masentavan ohueksi.

Suolaisen piirakan pohja
4 dl vehnäjauhoja
100g raejuustoa
1 keskikokoinen kananmuna
3/4 dl öljyä 

Sekoita aineet keskenään niin, että lisäät öljyn viimeisenä. Taikinan voi joko painella vuokaan (taikina on aika elastista verrattuna peruspiirakkataikinaan eli vaatii hivenen enemmän kärsivällisyyttä) tai kaulia ja nostaa vuokaan.

Täytettä valitessa kannattaa huomioida, että hyvin vesipitoisista aineksista tehty piirakka tarvitsee enemmän vetäytymisaikaa. Täytteenä voi käyttää melkeinpä mitä tahansa, yksi omista suosikeistani on klassinen kinkku-juusto-tomaattiyhdistelmä; munamaitoseokseen lisään hiukan sweet chili -kastiketta. Munamaitoa ei ole pakko käyttää, kauniisti kerrostetut vihannekset valeltuna oliiviöljylläkin (päälle tietysti mozzarellaa) toimivat oikein hyvin.


Perusmunamaitoseos (sopii useimmille täytteille)
3 munaa
2 dl kermaa tai maitoa
100g juustoraastetta
mustapippuria
kuivattuja tai tuoreita yrttejä
1/2 tl suolaa

Postauksen yläosassa ja tuossa alempana esimerkkejä täytteistä; ylimpänä tofu-paprika, alempana kinkku-tomaatti ja aivan alimmaisena sieni-ruohosipuli.






5 kommenttia:

  1. Moikka!

    Kiitokset tästä loistavasta piirakkapohjan ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Mukavaa että tykkäsit! Bergenströmien kirjoissa on paljon muitakin kivoja ohjeita, kannattaa tutustua.

    VastaaPoista
  3. Mites uunin lämpötila ja paistoaika? Minkä kokoiseen vuokaan pohjan ohje on tarkoitettu?

    VastaaPoista
  4. 200 astetta, paistoaika riippuu siitä, kuinka paksu täyte on. Noin 25-35min kunnes täytteen juustolla on kunnolla väriä eikä täyte heilu vaan korkeintaan hivenen hyllyy. Tällä pohjalla tehdyn piirakan kannattaa antaa vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua että välttää liian vetisyyden täytteessä.

    VastaaPoista
  5. Yksi erä tätä pohjaa riittää ohueksi kaulittuna melkoisen isoonkin neliskanttiseen piirakkavuokaan. Pyöreistä vuoista suurempikokoisetkaan eivät ole ongelma yhdelle piirakkataikinaerälle.

    VastaaPoista