perjantai 29. lokakuuta 2010

Safkaseireenin Charlotte russe



Charlotte russe on klassinen juhlajälkiruoka: kumottu hyytelö jonka kattona toimivat kääretorttuviipaleet. Tätä ei tehdä ihan hetkessä, vaan kannattaa aloittaa jopa 2 vrk ennen tarjoilua, jotta kääretorttu ehtii kunnolla tiivistyä jääkaapissa ennen kulhon vuorausta kääretorttuviipaleilla. Idean tämän kokeilemiseen sain työkaverilta, joka keskusteltaessa leipomisvuorosysteemin kehittämisestä keskiviikkopalavereihin heitti huumorilla allekirjoittaneelle että voisin väkertää tällaisen. Haaste vastaanotettu! Valmiin charlotten kumosin vasta töissä ja se katosi siellä parempiin suihin, siksi kuvituksena on vaihteeksi tilanneotos hyytelöä edeltäviltä hetkiltä. Ohje on muunnos useista eri ohjeista. 

Tarkkaavainen blogivierailija huomautti, että tarkalleen ottaen kääretorttuvuorattu versio on ollut alunperin nimeltään charlotte royale, ei charlotte russe. Kiitos tarkennuksesta!


Safkaseireenin charlotte russe


Kääretorttu:
6 munaa
2 dl ruokosokeria (tavallinen valkoinen sokeri käy myös)
2 rkl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen
2. Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi munasokeriseokseen, sekoita varovasti yhteen 
4. Levitä syvälle, leivinpaperoidulle uunipellille ja paista noin 6-8min
5. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille, odota hetki ja vedä sitten pohjan hieman jäähdyttyä paistopaperi pois



Täyte:
1 prk vadelmamarmeladia
1 dl kermaa vaahdotettuna
1 prk maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl bourbonvaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria


1. Levitä marmeladi jäähtyneelle pohjalle
2. Yhdistä muut aineet keskenään, levitä jäähtyneelle pohjalle, rullaa ja laita jääkaappiin yön yli


Vanilja-valkosuklaahyytelö:
5 dl kermavaahtoa
1/2 tl bourbonvaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
4 rkl sokeria
2,5 dl maitoa
100g valkosuklaata
12 liivatelehteä


1. Vuoraa matalahko pyöreä kulho muovilla ja kääretorttuviipaleilla 
2. Yhdistä vaniljajauhe, sokeri ja kermavaahto
3. Laita liivatelehdet pehmenemään viileähköön veteen
4. Kuumenna maito pienessä kattilassa, laita valkosuklaa maitoon ja sulata sekoitellen
5. Lisää maitoseokseen liivatelehdet, anna jähtyä hetki sekoitellen
6. Kaada varovasti maito-valkosuklaaseos kermavaahtoon ja kaada kulhoon varoen tiputtamasta kääretorttuviipaleita reunoilta
7. Hyydytä yön yli jääkaapissa, kumoa ja tarjoa  

2 kommenttia:

  1. Tuo on Charlotte Royale...

    VastaaPoista
  2. Kiitos opettavaisesta tarkennuksesta, näin termit todella tarkalleen ottaen menevät. Royale-termi näyttää ainakin Suomessa pienen googletuksen perusteella olevan aika huonosti tunnettu eli russena tämä kääretorttuversio menee usein läpi (esim. http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/kahvikakut/charlotte_russe/ ja http://www.ruokala.net/resepti/charlotte-russe-kakku-1). Lisäsin asiasta huomautuksen reseptin esittelytekstiin.

    VastaaPoista