lauantai 2. lokakuuta 2010

Polttaa!


Chiliä joko rakastaa tai inhoaa. Suurin osa ihmisistä kestää, ja jopa pitää pienestä tulisuudesta ainakin meksikolaisessa tai thaimaalaisessa ruuassa, mutta chili on paljon monikäyttöisempi kuin usein oivalletaankaan - se sopii jopa jälkiruokiin. Chiliharrastus on levinnyt Suomeenkin, onpa asiaan vihkiytyneillä jo oma yhdistyksensäkin. Suomen Chiliyhdistys levittää chilitietoutta, tarjoaa foorumin chilinsyöjille ja -kasvattajille vaihtaa ajatuksia ja järjestää chilinsyöntikilpailuja, maistiaistapahtumia ja pyrkii hälventämään chilimyyttejä. Muutama suomalainen nettikauppakin on jo noussut hyvällä menestyksellä tarjoamaan tulisia herkkuja, Poppamies ja Chilikauppa.fi. Molemmat edustivat itseään Turun ruokamessuilla, ja mukaan tarttui kokeiltavaksi muun muassa poppamiehen Savuvadelma-glaseerauskastike jota suosittelivat kokeilemaan esimerkiksi sacherkakun täytteen piristykseksi grillaus- ym lihanmaustamisen ohella. Ulkomaisista nettikaupoista voi mainita esimerkiksi Scorchion.

Oma ykkösvinkkini chilien suhteen varmaankin olisi, että varsinkin thaimaalaisen ruuan suhteen kannattaa edes joskus jättää ne iänikuiset sweet chili saucet jääkaappiin ja käyttää ruokaan tuoretta chiliä. Se tuo väriä, tuoreutta ja puhdasta tulista kirpeyttä makeantunkkaisten valmiskastikkeiden sijasta. Loistavista chilijälkiruuista on mieleen jäänyt turkulaisen Cantina Aztecan vaniljajäätelön kanssa tarjoillut, chilisiirapissa marinoidut hedelmälohkot.

Omista tulisen akselin ohjeistani on legendaksi kaveripiirissä etenkin kasvissyöjien keskuudessa muodostunut tämä aiemmin blogattu keitto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti