lauantai 1. toukokuuta 2010

Ajatuksia elintarvikealan lakkoilustaMikä kumma siinä on, että isolle osalle (tai toivottavasti loppujen lopuksi aika pienelle) tätä katajaista kansaa iskee error-ilmoitus takaraivoon, jos hetkeksikin uhkaa muovipussileipä tai HK:n lenkki loppua kaupoista? Jopa sen yksipäiväisen "esilakon" aikanakin jotkut kävivät hamstraamassa isopaahtoa sellaiset kasat että voivat rakentaa niistä talvipesän.

Leipää voi leipoa itse, tai ostaa leipomosta. Ymmärtääkseni vain isompien elintarvikeyritysten henkilökunta lakkoili, ei paikallisleipomoiden tai muiden perhe- tai pienyritysten. Lakko tai ei, itse kullekin tekisi hyvää välillä katsastaa mitä kaikkia tuoreita herkkuja onkaan tarjolla lähiseudulla sen iänikuisen kuukausia säilyvän lisäaineistetun muovipussitavaran sijasta.

Sama pätee lihaan. Jos ei ole pariin päivään lihaa kaupassa, osta kalaa. Tai kokeile jotakin kasvisreseptiä. Ei ruoan arvoa määritä se, paljonko se sisältää sorkka- tai kavioeläinten lihaa. Entäs lammas tai poro? Kummankin tuottajakunta ja iso osa elintarvikkeeksi niitä käsittelevästä henkilökunnastakin lie ollut lakon ulkopuolella.

Nämä asiat tuntuvat niin itsestäänselvyyksiltä että nolottaa niitä sanoa ääneen. Itsestäänselvyyksiä ne eivät kuitenkaan kaikille ole, sen lakkohamstraajat ovat osoittaneet. Keski-Euroopassa vielä tajutaan, että ruokaa voi ostaa muualtakin kuin isojen tukkujen hallitsemista supermarketketjuista. Meiltä ovat pitkälti kadonneet juusto-, liha-, herkku-, vihannes-, hedelmä- ja muut vastaavat erikoiselintarvikekaupat.

2 kommenttia:

  1. Oikeaa puhetta!!! Asuin viime syksyn Tsekissä, ja nyt on jo ikävä ihanan tuoretta ja lämmintä leipää (jota leivottiin siis kaupassa paikan päällä), leipomoita, juustokauppoja jne. Maha alkoi reistailla heti Suomessa kun aloitin taas "muovipussileivän" syömisen... Mielestäni tuo lakko teki ihan hyvää ihmisille, tajusivat että kaupasta voi ostaa muutakin kuin sika-nauta jauhelihaa ja reissumiestä. Oli myös ihanaa nähdä Tsekin marketeissa, kuinka vähän siellä oli valmisruokia. Ruoka ei ole pelkkää tankkausta vaan sen pitäisi olla nautinto :)
    - Liina

    VastaaPoista
  2. Juuri näin. Meidän perheelle ei ole lakosta ollut vielä lainkaan harmia koska emme syö pelkkiä eineksiä ja jauhelihaa. Muutenkin elintarvikealan ay-liike sahaa tässä vain omaa oksaansa koska lakon pitkittyessä kauppojen hyllyt täyttyvät nykyistä enemmän ulkomailta tuodusta kamasta.
    Kuinkahan suuri osa marketin ruokatarjonnasta nykyisellään mahtaa olla oikeasti kotimaista? Yllättyisin jos tietäisin?

    VastaaPoista