lauantai 8. toukokuuta 2010

Sinisimpukat valkoviiniliemessä


Tämä ohje on sen verran klassikko, että löytyy useina muunnelmina lukuisista peruskeittokirjoista. Viimeksi söin tätä vuosia sitten Ranskanmatkalla, pitihän sitä koittaa itsekin tehdä. Simpukat ovat ruokamyrkytysten kannalta riskiruokaa, kannattaa olla tarkkana niistä yksilöistä, joita keittokattilaan päästää. Kannattaa myös selvittää, mistä simpukat on pyydetty. Ne kun siivilöivät ruokansa vedestä ja sitä kautta keräävät kaikki mahdolliset pikkulätäköissä lilluvat raskasmetallit ja muut myrkyt. Kilo simpukoita riittää kolmelle alkuruuaksi.

Sinisimpukat valkoviiniliemessä

1kg eläviä sinisimpukoita
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl vettä
nippu persiljaa silputtuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria
ripaus merisuolarouhetta


1. Huuhdo ja harjaa sinisimpukat. Tiukasti kiinni olevat ovat ok. Heitä rikkinäiset pois. Kopauta raollaan tai auki olevat pöytää tai muuta kovaa vasten: jos ne sulkevat kuorensa tarmokkaasti ne ovat eläviä ja ok. Jos ne eivät hievahdakaan, heitä menemään. Jos yhtään joku yksilö epäilyttää, heitä menemään  
2. Laita muut ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi
3. Lisää simpukat, laita kansi päälle ja satunnaisesti sekoittaen (niin että lientä joutuu kaikkiin simpukoihin) keitä noin 3-5 min kunnes simpukat ovat auenneet
4. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät ole keitettäessä auenneet kunnolla
5. Tarjoa kuumina patongin kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti