keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Kukkakaali-bataatticurry


Tässä vakireseptissäni on monta hyvää puolta. Se on kevyt, sopii jopa vegaaneille, sisältää runsaasti kasviksia, se on lämpimän mausteinen ja ennen kaikkea helppo ja nopea valmistaa. Raaka-aineiden hintakaan ei päätä huimaa.

Tässä curry tarkoittaa siis intialaista ruokalajityyppiä, ei sitä penseää mausteseosta jota todella monet vielä 2000-luvulla curryn merkitykseksi luulevat. Karri eli curry ei ole mausteenakaan mikään yksittäinen kasvi tai siemen, vaan aina seos, kun puhutaan suomalaisissa peruskaupoissa myytävästä kellertävästä jauheesta. On kyllä olemassa curry-puu ja curry-kasvi (sweet neem leaf),  joita mausteena Aasiassa käytetään, mutta näitä on alettu Suomeen tuoda vasta viime vuosikymmeninä etnoruokavillityksen myötä.

Kukkakaali-bataatticurry


300g kukkakaalia
300g bataattia


3/4 yksikyntistä kiinalaista valkosipulia lohkottuna
1,5 sipulia lohkottuna
40g mantelijauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl kuminaa
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 rkl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria
2 + 2 rkl kasviöljyä


1 tlk kookosmaitoa (light tai tavallinen)
2 rkl mangochutneytä
2 dl kasvisten keitinvettä


tarjoiluun: keitettyä basmatiriisiä


1. Keitä kasvikset pehmeähköksi, siivilöi ottaen keitinvesi talteen. Painele nuijalla kasvikset rikki, ei soseeksi.
2. Laita mausteet (lukuun ottamatta kookosmaitoa ja chutneytä), sipulit, 2 rkl öljyä ja mantelijauhe kulhoon ja soseuta ne
3. Kuumenna 2 rkl öljyä wokissa ja kuullota maustetahnaa öljyssä muutama minuutti
4. Lisää kookosmaito, kasvikset, keitinliemi ja chutney ja hauduta noin 10min hiljaisella lämmöllä. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää kasvisten keitinlientä muutama loraus.
5. Tarjoa kuumana basmatiriisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti