tiistai 16. maaliskuuta 2010

Sitruunainen turska ja rucolarisottoa


Välillä tulee unohdettua, kuinka paljon muitakin kaloja löytyy kuin pelkkä lohi. Pienempienkin markettien kalatiskeiltä löytyy mitä mielenkiintoisimpia elukoita. Prisma julistaa nyt isoin kyltein kalatiskillään poistaneensa myynnistä sellaisia kalalajeja, jotka ovat uhanalaisia, vaarantuneita ja kestämättömän kalastuspolitiikan vuoksi muuttumassa sellaisiksi - hyvä päätös. Erityisesti tonnikalan kohtalo harmittaa, se kun on niin loistava ruokakala. Suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille ympäristötietoisille dokumentin "The Cove" katsastamista, suomut putoavat silmiltä erityisesti liittyen japanilaiseen ekomentaliteettiin tai sen puutteeseen. Turskankin kohtalosta on ajoittain kannettu huolta, silti sitä oli myynnissä lähiPrismassa. Liekö kannat elpyneet? Jos ympäristöjärjestöjä on uskominen, on turskan syönti edelleen kyseenalainen teko. Itse söin turskaa viimeksi vaahtosammuttimen kokoisena, kun perheen kanssa käyntiin saaristomeren syvänteillä turskapilkillä.

Sitruunainen turska ja rucolarisottoa

1 turskafile syöjää kohti
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
merisuolaa ja mustapippuria rouheena
kasviöljyä


350g risottoriisiä
1 sipuli
1/2 kiinalainen yksikyntinen valkosipuli lastuiksi leikattuna
1 l hyvää vihanneslientä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
75g parmesaaniraastetta
nokare voita 
3 kevätsipulia hienonnettuna
mustapippuria ja merisuolaa
1 ruukku basilikaa hienonnettuna
1/2 ruukku villirucolaa hienonnettuna


1. Suolaa ja pippuroi turskafileet ja hiero niihin sitruunankuoriraaste. Jätä marinoitumaan sillä aikaa kun teet risoton.
2. Kuumenna tilkka öljyä korkeareunaisella paistinpannulla ja kuumenna samalla vihannesliemi kiehuvaksi
3. Kuullota valkosipuli ja sipuli öljyssä
4. Lisää risottoriisi pannulle ja kuullota kunnes riisinjyvät alkavat näyttää läpikuultavilta
5. Ala lisätä noin 1 dl kerrallaan kasvislientä pannulle pohjaa myöten rauhassa sekoitellen; kun edellinen nestesatsi on imeytynyt selvästi riisiin, lisää nestettä
6. Lisää valkoviini, kun noin puolet vihannesliemestä on imeytynyt
7. Lisää yrtit ja kevätsipuli, mausta ja lisää pienin erin vihanneslientä kunnes riisi on kypsää ja koostumus sopiva
8. Kun risotto on kypsää, ota pannu pois liedeltä, lisää parmesaani ja voi, sekoita ja anna maustua hetki kannen alla; paista sillä aikaa turskafileet nopeasti pannulla molemmin puolin
9. Tarjoa heti kuumana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti