lauantai 3. heinäkuuta 2010

Gordon Ramsayn mansikkamoussetorttu balsamicomansikoilla


Hyvä tapa jalostaa kotimaiset tuoreet mansikat jälkiruuaksi. Ohje löytyy Ramsayn kirjasta "Just Desserts"; tortun ohje ei sisällä pohjaohjetta, vaan suosituksena on toisaalla kirjassa esitetty murotaikinamuunnos, joka on maustettu appelsiininkuoriraasteella. Mitä tahansa perusmurotaikinaa voinee siis ongelmitta käyttää tortun tekoon, jos haluaa oikaista käynee myös kaupan valmis murotaikina tai jopa digestivepohja. Itse toteutin murutaikinan käyttämällä melko tavanomaista ohjetta, johon lisäsin loiskauksen Cointreau-likööriä. Pohja tulee esipaistaa ensin herneillä täytettynä ja sitten vielä uudelleen ilman herneitä, jotta reunat eivät paksuunnu ja valu, ja koska täytettä ei paisteta uunissa lainkaan. Täytteen väri on romanttinen vanha roosa.

Gordon Ramsayn mansikkamoussetorttu balsamicomansikoilla

Pohja:
(Appelsiinilla maustettu) murotaikinapohja paineltuna matalareunaiseen lasivuokaan kypsäksi paistettuna  ja jäähdytettynä


Täyte:
400g tuoreita mansikoita
3 liivatelehteä
2 munaa
3 keltuaista
80g fariinisokeria
75g pehmeää voita
2 rkl balsamicoa


1. Laita liivatteet kylmään veteen
2. Ota puolet mansikoista (ne nätimmät yksilöt) syrjään, poista kannat ja viipaloi; lisää balsamico, sekoita ja jätä marinoitumaan
3. Soseuta loput mansikat
4. Vaahdota munat ja sokeri
5. Kuumenna mansikkasose paistinpannulla lähes kiehuvaksi
6. Kaada samalla vatkaten kuuma sose munavaahtoon
7. Kaada seos takaisin pannulla ja varovasti sekoittaen hauduta 3 min kunnes sakenee
8. Ota paistinpannu pois liedeltä, livauta liivatteet sekaan ja sekoittaen sulata ne seokseen
9. Painele mousseseos siivilän läpi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi
10. Vispaa pehmeä voi kuohkeaksi ja sekoita joukkoon norona mansikkasoseseos
11. Kaada pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa
12. Ennen tarjoilua koristele balsamicomarinoiduilla mansikkaviipaleilla

1 kommentti: