lauantai 24. heinäkuuta 2010

Keittokirjasuosikki: Leipää monella tavalla


Löysin tämän kirjan kaveripariskunnan suosituksesta: he tarjosivat kotonaan kirjan ohjeen perusteella tehtyjä kauniita, hauskanmuotoisia ja koostumukseltaan suorastaan täydellisiä leipiä. Iski suorastaan kateus: minäkin haluan oppia, varsinkin kun muistelin omia surullisen usein päin seiniä menneitä leivänleivontakokeilujani.

Kirjan parasta antia eivät ole erikoisemmat reseptit, vaan selkeästi esitetyt perustaikinaohjeet ja erityisesti selostukset perustekniikoista. Jo ensimmäiset luvut selvensivät, missä itselläni on tainnut aiemmin mennä pieleen. Monien keittokirjojen ohjeissa käsketään vain "vaivata taikina" tai "lisätä hiiva" muttei selitetä, miten se oikein tapahtuu. Esimerkkinä kirjan annista voi mainita sen, että tekijä neuvoo tekniikan jolla taikinaa vaivatessa työtasoa ei tarvitse eikä kannata jauhottaa, jottei valmiiseen leipään päätyisi liikaa jauhoja. Pinnan ja värienkin aikaansaamiseen kirja antaa hyviä neuvoja. Kustantajan pyynnöstä tekijä on testannut ohjeet myös suomalaisilla jauhoilla ja hienosäätänyt reseptit meikäläisiin aineksiin sopiviksi. Alempana kuva meikäläisen ensikokeilusta fougasse-leivän teossa kirjan ohjeilla - ei hassumpaa!

Vaikka kustantajan mukaan teoksen painos on loppu, sitä on tällä hetkellä myynnissä halpaketju Kirjapörssin myymälöissä. Hintakaan ei päätä huimaa, muistaakseni noin 14 euroa.

1 kommentti:

  1. Kiva kun kokeilit tätä! Eikö se taikinan työstäminen olekin aivan ihmeellistä tässä; siis hyvässä mielessä, kuin taikuutta ;)

    VastaaPoista