torstai 23. joulukuuta 2010

Italialainen joulunougat eli torrone


Ohje on miedosti muunneltu versio Glorian ruoka & viini -lehden ohjeesta. Tarvitset valmistukseen sokerilämpömittarin. Tomusokeri pöllyää aika tavalla muotoiluvaiheessa eli potentiaalisen sottaista mutta hauskaa leivottavaa.

Italialainen joulunougat eli torrone

2,5dl lohkeavaa hunajaa
2,5dl kidesokeria
1/2-1 rkl vettä
2 valkuaista
1 tl vanilja-aromia (esim. Dr Oetker)
2 dl kuorittuja suolattomia pistaaseja
2 dl kuivattuja karpaloita


Muovaamiseen: noin 1 dl tomusokeria


1. Mittaa hunaja kattilaan ja sokeri+vesi toiseen kattilaan, laita levyt päälle
2. Ala vaahdottaa valkuaisia kiinteäksi, kuohkeaksi vaahdoksi (hard peaks) samalla kuin annat sokeriveden ja hunajan lämmetä
3. Kuumenna hunaja 130 asteeseen ja valuta kuuma hunaja koko ajan vatkaten valkuaisseokseen, jätä vatkaantumaan alemmalla teholla
4. Kuumenna sokeriliemi ainakin 130 asteiseksi, ja lisää se sitten vastaavasti ohuena nauhana kaataen ja samalla vatkaten 
5. Lisää vanilja-aromi ja sekoita
6. Anna jähtyä noin 40-asteiseksi esim. kylmässä vesihauteessa
7. Lisää pistaasit ja karpalot
8. Käytä tomusokeria kuin vehnäjauhoa leipää leipoessa: jaa taikina kahdeksi puolikkaaksi tomusokeroiduille leivinpaperiarkeille
9. Puristele kumpikin puolikas tangoksi ja kääri tangot kuin kääretortut leivinpaperiarkkeihin
10. Anna jäähtyä ja kovettua yön yli jääkaapissa
11. Leikkaa viipaleiksi terävällä veitsellä; pidä huoli että tarjoiluastia pysyy viileänä koska nougat sulaa herkästi (torrone säilyy noin viikon jääkaapissa leivinpaperiin käärittynä)

3 kommenttia:

  1. "1/2 dl rkl vettä"...?

    VastaaPoista
  2. Loraus on kyseessä, vain sen verran että sokeri kastuu läpikotaisin. Eli 1/2-1rkl riittänee.

    VastaaPoista
  3. Virhe korjattu, nyt ohjeessa lukee 1/2-1rkl

    VastaaPoista