keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Stoppi tylsille salaateille!



Työpöytäruokaloiden salaattibaarit, väsyneenä kotona väsätyt kurkkutomaattijäävuorisalaatti -tympeydet, majoneesissa uivat makaroni-hernemaissipaprikalisukekliseet... Huonosta salaatista ei suomalaisessa ruokakulttuurissa ole pulaa. Salaatti on valitettavan usein jotakin, joka heitetään viime hetkellä kasaan siihen lainkaan panostamatta koska kuten perunaa, "sitä nyt vain kuuluu olla". Jos salaattiin ei halua panostaa, miksi tehdä sitä? Kehno salaatti alentaa mielestäni koko aterian arvoa, kun taas ajatuksella tehty salaatti voi "kehystää" koko muun aterian osuvasti. Ei tarvita kauheasti teknistä ruuanlaittotaitoa, ei kalliita aineksia eikä aikaa - vain hiukan mielikuvitusta. Tässä omat vinkkini siihen, miten vieraille tarjottava salaattikulho tyhjenee alta aikayksikön sen sijasta, että lähes täysi kulhollinen jämäsalaattia nahistuu jääkaapissa kun se ei kelpaa talonväellekään.

1. Laajenna salaattilajikevalikoimaasi
Jäävuorisalaatista ja kiinankaalista useimmat saavat tarpeekseen lounasruokaloiden masentavien salaattibaarien kautta. Jos niistä pitää niin mikäs siinä, mutta kannattaa joskus katsella tarkemmin, mitä kaikkea muuta ihanaa keskivertoruokakaupasta löytyy. Monia varsisipuli- ja yrttilajikkeitakin voi käyttää salaatinlehdenomaisesti. Itse käytän yhdessä salaatissa yleensä 1-3 "lehtivihreän" lajia. Rucola on suosittua, mutta sen maku  on melko hallitseva joten varmistu, ettei se peitä alleen muita aineksia ja sopii muihin tarjoamiisi ruokiin (erityisesti villirucolan kanssa kannattaa olla varovainen). Monista kaupoista saa jo eri merkkisi valmiita usean eri salaattilajikkeen sekoituksia; nekin kannattaa vielä kotona pestä ja kaupassa pussia ostaessa tarkistaa että se on mahdollisimman tuore. Basilikanlehtiä voi käyttää vuonankaalin tapaan joko kokonaisina lehtinä tai palasiksi revittynä. Tässä ideoita:
  • vesikrassi
  • vuonankaali
  • auringonkukanversot
  • lollo rosso
  • romaine
  • punasikurisalaatti
  • mizuna
  • kevätsipuli (erityisesti aasialaisiin lihasalaatteihin)
  • ruohosipuli (erityisesti kalasalaatteihin)
  • rucola, villirucola
  • sileälehtiset keräsalaatit
  • tammenlehti
  • frisee
  • basilika
2. Käsittele salaatti oikein
Pese salaatinlehdet upottamalla ne viileään veteen - ei juoksevan veden alla, jolloin rakenne hajoaa ja lehdet nahistuvat. Revi salaatti haarukkaan sopiviksi paloiksi - älä leikkaa veitsellä. Jos kastike on paksua tai maitotuotepohjaista, lisää se salaattiin vasta aivan viime hetkellä ennen tarjoilua. Pakkaskaudella kannattaa kiinnittää huomiota salaatin kuljetukseen kaupasta kotiin - esimerkiksi basilika nahistuu herkästi kylmälle altistuttuaan.

3. Hae makua aineksista, älä pelkästä kastikkeesta
Joka salaatissa tulisi olla jokin makua lisäävä ainesosa, pelkistä salaatinlehdistä koostuva salaattikin voi toki toimia lisukesalaattina mutta tällöin kastike on valittava huolella ja käytettävä jo itsessään maukkaita salaattilaatuja. Erilaisista kasvissäilykkeistä saa mielenkiintoisia makuja salaattiin jo aivan pieniäkin märriä lisäämällä - en nyt puhu etikkakurkuista tai muista etikkasäilykkeistä joiden hallitseva maku on etikka, vaan esimerkiksi öljyyn säilötyistä artisokista, kapriksista, kirsikka- ja muista tomaateista, marinoidusta paprikasta, marinoidusta munakoisosta jne. Niiden mukanaan tuoma öljy myös toimii valmiiksi eräänlaisena salaatinkastikepohjana. Myös avocadopalaset tai pieni määrä paistettua sipulia, pekonia tai esimerkiksi savustettuja säilykesimpukoita voi "luoda" salaatin. Tuoreista aineksista erityisesti tomaatti lisää paljon makua erityisesti pienempinä versioina - kirsikka-, luumu- ja terttutomaatit ovat puolitettuina muotonsakin puolesta hauskaa salaattimateriaalia. Erilaiset hedelmät voivat myös toimia raikastavana elementtinä - esimerkiksi melonit, viikunat tai omena.

4. Unohda valmiskastikkeet
Yksinkertainen mutta nerokas tapa maustaa salaatti on tehdä itse helppo vinaigrette: 3rkl öljyä, 1 rkl jotakin hapanta ainesosaa (etikka, sitruuna, balsamico, lime...), mustapippurirouhetta ja muutama hippu sormisuolaa tai muuta karkeaa suolaa. Seokseen voi halutessaan lisätä esim. silputtuja yrttejä. Kun salaatti itsessään on huolella aineksiltaan valikoitu ja maistuu, ei kastikkeen tarvitse olla ihmeellinen. Myös öljyjen ja etikoiden makua vaihtelemalla voi salaatin makua muuttaa - kokeile esim. avocadoöljyä, hillamaustettua viinietikkaa tai erilaisia pähkinäöljyjä. Seesamöljy on maultaan melko intensiivistä, käytä harkiten! Pastakastikkeissa käytetään usein majoneesipohjaisia, raskaita kastikkeita - tämä ei ole välttämätöntä! Esimerkiksi majoneesin vaihtaminen kermaviiliin tai kevyemmän sinappimausteisen kastikkeen valitseminen voi muuttaa penseän purkkisalaatin makuisen lisukkeen todelliseksi herkuksi. Toisaalta jos on tarpeeksi maistuvia aineksia, voi olla että pieni loraus laadukasta öljyäkin riittää sitomaan salaatin maut yhteen varsinaisen kastikkeen sijasta.

5. Valitse salaatin ruokaisuus muun tarjottavan mukaan
Pihvin kaveriksi voi tarjota hyvin kevyttäkin salaattia, kun taas leivän kanssa tarjottavassa alku/pääruokasalaatissa olisi hyvä olla jokin proteiinipitoinen pääainesosa jotta salaatti olisi sopivan täyttävää. Lihaa, kalaa, kanaa tai äyriäisiä ei tarvitse sotkea salaatin sekaan vaan esimerkiksi kanan rintafileen voi nostaa salaatin päälle ja ripotella päälle mustapippuria. Näin salaatti muuttuu lisukkeesta näyttäväksi ateriaksi. Myös juusto tekee salaatista ruokaisempaa. Parmesaani on ihana lisä vaikkapa vihreäänkin salaattiin mutta älä käytä pusseissa myytäviä valmisraasteita tai -rakeita, vaan veistä itse juustokimpaleesta palasia salaattiin. Vaikka kokonainen pala parmesaania voi tuntua kalliilta ostaa, se riittää todella pitkälle jos sen säilyttää pakastepussiin käärittynä jääkaapissa. Myös krutongit voivat tehdä salaatista ruokaisempaa, ne kannattaa kuitenkin tehdä itse sen sijasta että ostaa kaupasta kovia, mauttomia valmiskrutonkeja. Itse käytän usein koviksi paahdettuja paahtoleipäviipaleita kuutioituna. Parhaan tuloksen toki saa kun tekee uunissa laadukkaasta leivästä kunnon krutonkeja.

6. Piristä pienillä eleillä
Iduilla saa helposti nostettua salaatin ravintoarvon pilviin. Myös erilaiset pähkinät ja siemenet ovat helppo mutta herkullinen lisä salaatteihin ja tuovat paahteista ja täyteläistä makua sekä terveyden kannalta fantastisia vaikutuksia. Suolapähkinöistä tulee helposti turhan paljon suolanmakua, kannattaa suosia suolaamattomia, ne voi paahtaa itse kuivalla paistinpannulla. Myös kuivattuja hedelmiä voi käyttää silputtuina. Kokeile esimerkiksi:
  • kurpitsansiemeniä
  • auringonkukansiemeniä
  • seesamsiemeniä (erityisesti lihapitoisiin ja aasialaisiin salaatteihin)
  • saksanpähkinöitä
  • silputtuja kuivattuja aprikooseja
  • silputtuja kuivattuja viikunoita
  • parapähkinöitä murskattuja
  • cashewpähkinöitä  
  • pinjansiemeniä
Ei siis tarjota suurta määrää aikaa ja rahaa - vain halua tehdä välillä jotakin muuta kuin sitä iänikuista. Ylimpänä olevan kuvan salaatti sisältää basilikaa, jääsalaattia, kirsikkatomaattia, öljyä, mustapippuria, macadamiaöljyä, balsamicoa, kurpitsansiemeniä ja aurinkokuivattuja tomaatteja.

Lopuksi vielä ostoslistavinkki neljästä aineksesta, jotka jo riittävät nostamaan salaatit aivan toisiin sfääreihin. Nämä kestävät käytössä kauankin, koska yhteen salaattiin ei kulu paljoa.
  • makua antavaa öljyä (esim. saksanpähkinä, avocado)
  • siemeniä tai pähkinöitä (saksanpähkinä/cashew/kurpitsa/auringonkukka tms)
  • aurinkokuivattuja tomaatteja (kuivia tai öljyssä)
  • balsamico- tai muuta makua antavaa etikkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti