Macaronit ovat pahamaineisen herkkiä epäonnistumaan. Omien sähläysteni jälkeen pyysin äidiltäni hänen käyttämänsä ultraluotettavan ja tarkan macaronohjeen. Tällä hän teki satoja erivärisiä macaroneja viime elokuisiin häihimme. Väriaineena voi käyttää elintarvikevärien ohella esimerkiksi pienen lusikallisen kaakaojauhetta. Kriittiset kohdat on kirjoitettu capslock pohjassa. Italialaisesta nimestään huolimatta kyseessä on alunperin ranskalainen leivonnainen. Väri-ideoita leivontaan voi käydä katsastamassa macaroneistaan kuuluisan Ladurée -leipomon sivuilta.
Jos kokeilet macaronien tekoa ensi kertaa, kannattaa katsoa tämä Youtube-tutoriaali. Suosittelen myös harkitsemaan italialaiseen marenkiin pohjautuvaa perusohjetta joka on hieman anteeksiantavampi kuin tämä ranskalainen.
Macaronit (ranskalainen perusohje)
100 g kuorenpalatonta mantelijauhetta (esim. Dr Oetker)
3 dl tomusokeria
2 kananmunan valkuaista
1 rkl hienoa sokeria
(elintarvikeväriä joko nestemäistä tai jauhemaista tai kaakaojauhetta
4. Lisää hienosokeri (1 rkl) sirotellen ja jatka vatkaamista,
kunnes valkuaisvaahto on kovaa. (voit nostaa kulhon ylösalaisin eikä vaahto
irtoa ). Lisää toinen puoli
tomusokerista (1,5dl) vähitellen samalla kun vatkaat
taikinaa ja jatka kunnes seos on kiiltävää.
10. Anna jäähtyä hetki pellillä ja irrota varovasti lastalla
irti.
Vadelma-tuorejuustotäyte:
1 dl tomusokeria
3 rkl vadelmahilloa
200g tuorejuustoa
5 tippaa vanilja-aromia
Suklaa-tuorejuustotäyte:
100g tuorejuustoa
50g tummaa suklaata sulatettuna 1/2 dl kuumaa kermaa
1 rkl likööriä (esim. Baileys tai Grand Marnier)
2 rkl suklaarouhetta
1 dl tomusokeria
3 rkl vadelmahilloa
200g tuorejuustoa
5 tippaa vanilja-aromia
Suklaa-tuorejuustotäyte:
100g tuorejuustoa
50g tummaa suklaata sulatettuna 1/2 dl kuumaa kermaa
1 rkl likööriä (esim. Baileys tai Grand Marnier)
2 rkl suklaarouhetta
Yritin valmistaa tänään ensimmäistä kertaa elämässäni macaroreja. Lopputulos: katastrofi. ''Macaronnapit'' maistuivat lähinnä palaneilta kauralastuilta ja täytteestä en kehtaa edes mainita.
VastaaPoistaKiitos suuresti tästä postauksesta, sillä tämä pelasti macaron-innostukseni! Tekemään oppii tekemällä ja aionkin kokeilla tätä ohjetta ensi kerralla. On mahtavaa kuulla, että vaikka aluksi yritykset tuntuvat toivottomilta, voi lopulta selviytyä voittajana. Siispä suurkiitos!
Kiitos kommentista anonyymille, mukavaa että postaus vaikutti hyödylliseltä. Onnistut varmatsi, jos vain jaksat kärsivällisesti harjoitella - itse olen käynyt läpi varmaankin kaikki tavat, jolla macaronkuoret voivat totaalisesti epäonnistua.
VastaaPoistaKiitos, onnistui ihan hyvin, tosin sininen karkkiväri ei näytä näihin ainakaan minulla sopivan, keltaisista ja punaisista tuli kauniita, mutta sinisestä ei tule (kokeilin sekä jauheena että nesteenä). Onko tähän jollakin vinkkejä tulevaisuuden varalle?
VastaaPoistaDr Oetkerin sininen nestemäinen väri on toiminut ainakin minulla hyvin, ei siitä kyllä kovinkaan kirkasta sinistä tule vaan himmeä vaaleansininen.
VastaaPoistaKiitos erinomaisen hyvästä ohjeesta!
VastaaPoistaTein elämäni ensimmäisen kerran -mutta en viimeistä!! ☺
Syötävän suloisen näköisiä :)
VastaaPoistaTehdäänkö täytteet vain sekoittamalla ainekset sekaisin? Lämmitätkö kerman kattilassa suklaatäytettä varten?
VastaaPoistaKeskenään sekoittaminen riittää. Kerman voi kuumentaa joko mikrossa tai kattilassa.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Maku on kohdallaan, mutta macaronsit ovat liian paksuja ja pinta epätasainen - mitä tälle voisi tehdä?
VastaaPoistaVeikkaisin taikinan jääneen liian jäykäksi ja rakeiseksi eli olisi pitänyt sekoittaa enemmän jolloin taikina olisi juoksevampana jähmettyessään laskenut tasapintaiseksi ja matalammaksi.
VastaaPoistaMahtavia macaroneja!Itse aijon koittaa noita vaikka synttäreille ja juhliin :) Herkullisen näköisiä macaroneja :3
VastaaPoistaKiitos reseptistä, onnistui hyvin ensikertalaiseltakin. Tai no, ulkonäkö ja maku onnistuivat, mutta jäivät sisältä hieman ontoksi.
VastaaPoistamitäs jos taikina kuitenkin on liian paksua? mitä voi lisätä?
VastaaPoistaHei Karla! Ei missään nimessä lisätä mitään, vaan vatkataan valmista taikinaa enemmän, silloin valkuaisvaahdon rakenne hajoaa sopivasti ja taikina muuttuu valuvammaksi.
VastaaPoistaAnonyymi: onttous ei haittaa kunhan pohja on tasaisen sileä eli helppo täyttää.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaMinäkin yritän saada tehtyä häitä varten macaroneja.. Eka erä ainakin epäonnistui. Näyttivät ihan täydellisiltä, oli jalkaa ja hattua, mutta ryökäleet eivät lähteneet leivinpaperilta irti ollenkaan! Käteen ei jäänyt kuin otto lakki, itse tuotos oli pellillä.. Noh, yrittänyttä ei laiteta, häihin on vielä onneksi aikaa!
Sellaista piti kysymäni, että käytitkö ihan noita dr oetkerin nestemmäisiä elintarvikevärejä värjäykseen? Joissakin macarons ohjeissa suositellaan käyttämään tomu/pastavärejä. Kuinka kauan ennen häitä teit (tai äitisi) :) teki leivokset? Niitä pystyy ilmeisesti pakastamaan, mutta mietin minä päivänä tulisi kuorien olla valmiita ja milloin voin laitta täytteet..
Kannattaa odotella jonkin aikaa paiston jälkeen, ennenkuin irrottelee kuoret leivinpaperista. Noin on minullekin toistuvasti käynyt että irtoaa vain lakin kupu... Käytän yleensä nestemäisiä värejä, ne kun notkistavat taikinaa sopivasti. Kuoret voi tehdä aika kauankin etukäteen (ja voi myös pakastaa), täyttäminen kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla myös kuumamarenkiperusohjetta josko sillä saisi tasaisempaa laatua aikaan.
Hei,
VastaaPoistaminkäverran tuo 100g mantelijauhetta on desilitroissa?
En suosittele macaronien leipomista ilman vaakaa, myös tomusokerin grammamäärä on tarkka ja munat kannattaa myös punnita. Mantelijauheen paino vaihtelee per tilavuusyksikkö riippuen esim. jauheen kosteudesta eli tilavuusmitat ovat liian epätarkkoja.
PoistaHei! Tosella hyvä macaron resepti, kiitos!!
VastaaPoistaEn ollut koskaan aiemmin kokeillut macaroneja ja tällä ohjeella onnistui tosi hyvin. Oletukseni oli että näiden tekeminen olisi tosi vaikeaa, mutta ei se sitten loppujen lopuksi ollutkaan.
Jännitin valmiiden macaronien irtoamista leivinpaperista ja ilo oli suuri kun yli puolet irtosi rikkoutumatta:) Kannattaa muuten laittaa pellille leivinpaperin alle pinet pisarat vettä, niihin kohtiin joihin aikoon macaronit pursuttaa, siten ne irtoavat paremmin! Kokeilin tätä toisella pellillisellä ja siitä macaronit irtosivat paljon paremmin.
Yksi kysymys olisi: miten macaronit saisi kohoamaan paremmin? Minulla monet nimittäin ovat tosi lituskoja...
Kiitos ohjeesta:)
Mahtoiko taikina olla turhan juoksevaa eli liikaa sekoitettua -> ei noussut tarpeeksi? Irrottelun kanssa kannattaa odottaa melko kauan että ehtivät kuoret hieman leivinpaperilla kuivahtaa, tuota vesikikkaakin voi toki käyttää.
VastaaPoistaEi irtoo
VastaaPoistaAnonyymi: syitä voi olla monia. Liika kosteus uunissa, liika taikinan sekoittaminen, liian nopea irrotusyritys leivinpaperilta?
VastaaPoistaHei! Suuret kiitokset loistavasta ohjeesta. Meidän 10v leipurinalku sai ohjeellasi ensikertalaisena hienosti onnistuneita macaroneja!! Ei muuta kuin kahvin keittoon!!
VastaaPoistaOletteko paistaneet macaronit kiertoilmalla vai ala+ylälämmöllä?
VastaaPoistaTasaisella ala+ylälämmöllä. Jatkossa aion kylä uuden tulevan uunini saatuani kokeilla myös kiertoilmaa.
VastaaPoistaTosi hyvä ja selkeä ohje! Ekalla yrityksellä tuli hienoja, vaikka olikin jännät paikat. Mansikkatomusokerilla sai hennon vaaleanpunaisia. Väriin kylläkin vaikutti se, että kaupasta ei löytynyt kuin kuorellista mantelijauhetta..
VastaaPoistaHienoa että onnistui kerralla :) Tuo mansikkatomusokeri on aivan erinomainen oivallus, täytyypä itsekin kokeilla.
VastaaPoistaEn ole tehnyt aiemmin macaroneja ja ajattelin nyt kokeilla tyttären ylioppilasjuhliin...vaikuttaa haastavalle etenkin kun en ole mikään jauhopeukalo. Kuinka monta macaronia noin tällä ohjeella tulee?
VastaaPoistaKuinka kauan macaronit säilyvät...juhliin aikaa 3 viikkoa, onko liian aikaista? Säilytetäänkö huoneenlämmössä vai jääkaapissa...pelkään että pakastimessa menevät piloille sulaessaan.. Ulla
VastaaPoistaTeimme häihini tällä perusohjeella macaronpohjia, säilyivät ainakin viikon ongelmitta valolta suojattuna huoneenlämmössä.
VastaaPoistaMacaronien määrä riippuu siitä, minkäkokoisiksi ne pursottaa; noin 8-12 kpl syntyy yhdestä erästä.
VastaaPoistaHei, minä tein muutama viikko sitten macaroneja tällä ohjeella ensimmäistä kertaa elämässäni, hyvin onnistui, tämä on todellakin hyvä ohje kaltaselleni tumpelolle! Kiitos! Aikaisemmin en uskaltanut edes yrittää macaroneja vaikka halua olisi ollut, kiitos vielä kerran!🙂
VastaaPoista