sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Macaronit (ranskalainen perusohje)


Macaronit ovat pahamaineisen herkkiä epäonnistumaan. Omien sähläysteni jälkeen pyysin äidiltäni hänen käyttämänsä ultraluotettavan ja tarkan macaronohjeen. Tällä hän teki satoja erivärisiä macaroneja viime elokuisiin häihimme. Väriaineena voi käyttää elintarvikevärien ohella esimerkiksi pienen lusikallisen kaakaojauhetta. Kriittiset kohdat on kirjoitettu capslock pohjassa. Italialaisesta nimestään huolimatta kyseessä on alunperin ranskalainen leivonnainen. Väri-ideoita leivontaan voi käydä katsastamassa macaroneistaan kuuluisan Ladurée -leipomon sivuilta.

Jos kokeilet macaronien tekoa ensi kertaa, kannattaa katsoa tämä Youtube-tutoriaali. Suosittelen myös harkitsemaan italialaiseen marenkiin pohjautuvaa perusohjetta joka on hieman anteeksiantavampi kuin tämä ranskalainen.

Macaronit (ranskalainen perusohje)


100 g kuorenpalatonta mantelijauhetta (esim. Dr Oetker)
3 dl tomusokeria
2 kananmunan valkuaista
1 rkl hienoa sokeria
(elintarvikeväriä joko nestemäistä tai jauhemaista tai kaakaojauhetta

1. Erottele tarkasti valkuaiset keltuaisista.
2.  Sekoita puolet tomusokerista (1,5 dl) ja mantelijauhe keskenään.
3. Vaahdota valkuaisia hetki  yleiskoneella tai sähkövatkaimella.
4. Lisää hienosokeri (1 rkl) sirotellen ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa. (voit nostaa kulhon ylösalaisin eikä vaahto irtoa ). Lisää toinen puoli
tomusokerista (1,5dl) vähitellen samalla kun vatkaat taikinaa ja jatka kunnes seos on kiiltävää.
5. Jos haluat värjätä taikinan, lisää sopiva määrä väriainetta seokseen tässä vaiheessa.
6. Pysäytä kone ja SEKOITA KÄSIN (kauhalla, lastalla tms) tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon. Taikinan koostumuksen tulisi olla sellainen, että se lastasta valutettaessa tasoittuu takaisin taikinamassan pintaan (eli ei jätä harjua) noin 30 sekunnissa. Taikina ei saa olla liian jäykkää.
7. Pursota seoksesta halkaisijaltaan n. 2cm:n kokoisia lantteja leivinpaperin päälle. Jos haluaa tasaiset pinnat, kannattaa pursottaminen aloittaa kehän keskeltä ja mahdollisimman matalasti. Jos taas haluaa kiehkuraiset macaronit jotka pysyvät pystyssä vain sivuttain, voi aloittaa sivulta ja tehdä hieman pienempiä ja korkeampia pursotuksia (kuvassa esimerkit molemmista). Älä pursota liian pieniä, lopputuloksena on yleensä pohjasta vinoon valuneet, lässähtäneet ja kupoliltaan liian hauraanohuet macaronit
8. ANNA SEISTÄ N. 15 MINUUTTIA PELLILLLÄ (pinta kovettuu). (Itse seisotan noin 20min)
9. Paista 150 asteessa 10-15 minuuttia. (Jos lopputulos on hieman ruskehtava, laske lämpötilaa; älä laita macaronipeltiä uuniritilän tai toisen pellin päälle äläkä kovin korkealle uunissa)
10. Anna jäähtyä hetki pellillä ja irrota varovasti lastalla irti.

Vadelma-tuorejuustotäyte:
1 dl tomusokeria
3 rkl vadelmahilloa
200g tuorejuustoa
5 tippaa vanilja-aromia 


Suklaa-tuorejuustotäyte:
100g tuorejuustoa
50g tummaa suklaata sulatettuna 1/2 dl kuumaa kermaa
1 rkl likööriä (esim. Baileys tai Grand Marnier)
2 rkl suklaarouhetta

Alla kuva häiden macarontarjoilusta.

33 kommenttia:

  1. Yritin valmistaa tänään ensimmäistä kertaa elämässäni macaroreja. Lopputulos: katastrofi. ''Macaronnapit'' maistuivat lähinnä palaneilta kauralastuilta ja täytteestä en kehtaa edes mainita.
    Kiitos suuresti tästä postauksesta, sillä tämä pelasti macaron-innostukseni! Tekemään oppii tekemällä ja aionkin kokeilla tätä ohjetta ensi kerralla. On mahtavaa kuulla, että vaikka aluksi yritykset tuntuvat toivottomilta, voi lopulta selviytyä voittajana. Siispä suurkiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista anonyymille, mukavaa että postaus vaikutti hyödylliseltä. Onnistut varmatsi, jos vain jaksat kärsivällisesti harjoitella - itse olen käynyt läpi varmaankin kaikki tavat, jolla macaronkuoret voivat totaalisesti epäonnistua.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, onnistui ihan hyvin, tosin sininen karkkiväri ei näytä näihin ainakaan minulla sopivan, keltaisista ja punaisista tuli kauniita, mutta sinisestä ei tule (kokeilin sekä jauheena että nesteenä). Onko tähän jollakin vinkkejä tulevaisuuden varalle?

    VastaaPoista
  4. Dr Oetkerin sininen nestemäinen väri on toiminut ainakin minulla hyvin, ei siitä kyllä kovinkaan kirkasta sinistä tule vaan himmeä vaaleansininen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos erinomaisen hyvästä ohjeesta!
    Tein elämäni ensimmäisen kerran -mutta en viimeistä!! ☺

    VastaaPoista
  6. Syötävän suloisen näköisiä :)

    VastaaPoista
  7. Tehdäänkö täytteet vain sekoittamalla ainekset sekaisin? Lämmitätkö kerman kattilassa suklaatäytettä varten?

    VastaaPoista
  8. Keskenään sekoittaminen riittää. Kerman voi kuumentaa joko mikrossa tai kattilassa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta! Maku on kohdallaan, mutta macaronsit ovat liian paksuja ja pinta epätasainen - mitä tälle voisi tehdä?

    VastaaPoista
  10. Veikkaisin taikinan jääneen liian jäykäksi ja rakeiseksi eli olisi pitänyt sekoittaa enemmän jolloin taikina olisi juoksevampana jähmettyessään laskenut tasapintaiseksi ja matalammaksi.

    VastaaPoista
  11. Mahtavia macaroneja!Itse aijon koittaa noita vaikka synttäreille ja juhliin :) Herkullisen näköisiä macaroneja :3

    VastaaPoista
  12. Kiitos reseptistä, onnistui hyvin ensikertalaiseltakin. Tai no, ulkonäkö ja maku onnistuivat, mutta jäivät sisältä hieman ontoksi.

    VastaaPoista
  13. mitäs jos taikina kuitenkin on liian paksua? mitä voi lisätä?

    VastaaPoista
  14. Hei Karla! Ei missään nimessä lisätä mitään, vaan vatkataan valmista taikinaa enemmän, silloin valkuaisvaahdon rakenne hajoaa sopivasti ja taikina muuttuu valuvammaksi.

    VastaaPoista
  15. Anonyymi: onttous ei haittaa kunhan pohja on tasaisen sileä eli helppo täyttää.

    VastaaPoista
  16. Hei,

    Minäkin yritän saada tehtyä häitä varten macaroneja.. Eka erä ainakin epäonnistui. Näyttivät ihan täydellisiltä, oli jalkaa ja hattua, mutta ryökäleet eivät lähteneet leivinpaperilta irti ollenkaan! Käteen ei jäänyt kuin otto lakki, itse tuotos oli pellillä.. Noh, yrittänyttä ei laiteta, häihin on vielä onneksi aikaa!
    Sellaista piti kysymäni, että käytitkö ihan noita dr oetkerin nestemmäisiä elintarvikevärejä värjäykseen? Joissakin macarons ohjeissa suositellaan käyttämään tomu/pastavärejä. Kuinka kauan ennen häitä teit (tai äitisi) :) teki leivokset? Niitä pystyy ilmeisesti pakastamaan, mutta mietin minä päivänä tulisi kuorien olla valmiita ja milloin voin laitta täytteet..

    VastaaPoista
  17. Kannattaa odotella jonkin aikaa paiston jälkeen, ennenkuin irrottelee kuoret leivinpaperista. Noin on minullekin toistuvasti käynyt että irtoaa vain lakin kupu... Käytän yleensä nestemäisiä värejä, ne kun notkistavat taikinaa sopivasti. Kuoret voi tehdä aika kauankin etukäteen (ja voi myös pakastaa), täyttäminen kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä.

    Kannattaa kokeilla myös kuumamarenkiperusohjetta josko sillä saisi tasaisempaa laatua aikaan.

    VastaaPoista
  18. Hei,
    minkäverran tuo 100g mantelijauhetta on desilitroissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele macaronien leipomista ilman vaakaa, myös tomusokerin grammamäärä on tarkka ja munat kannattaa myös punnita. Mantelijauheen paino vaihtelee per tilavuusyksikkö riippuen esim. jauheen kosteudesta eli tilavuusmitat ovat liian epätarkkoja.

      Poista
  19. Hei! Tosella hyvä macaron resepti, kiitos!!
    En ollut koskaan aiemmin kokeillut macaroneja ja tällä ohjeella onnistui tosi hyvin. Oletukseni oli että näiden tekeminen olisi tosi vaikeaa, mutta ei se sitten loppujen lopuksi ollutkaan.

    Jännitin valmiiden macaronien irtoamista leivinpaperista ja ilo oli suuri kun yli puolet irtosi rikkoutumatta:) Kannattaa muuten laittaa pellille leivinpaperin alle pinet pisarat vettä, niihin kohtiin joihin aikoon macaronit pursuttaa, siten ne irtoavat paremmin! Kokeilin tätä toisella pellillisellä ja siitä macaronit irtosivat paljon paremmin.

    Yksi kysymys olisi: miten macaronit saisi kohoamaan paremmin? Minulla monet nimittäin ovat tosi lituskoja...

    Kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  20. Mahtoiko taikina olla turhan juoksevaa eli liikaa sekoitettua -> ei noussut tarpeeksi? Irrottelun kanssa kannattaa odottaa melko kauan että ehtivät kuoret hieman leivinpaperilla kuivahtaa, tuota vesikikkaakin voi toki käyttää.

    VastaaPoista
  21. Anonyymi: syitä voi olla monia. Liika kosteus uunissa, liika taikinan sekoittaminen, liian nopea irrotusyritys leivinpaperilta?

    VastaaPoista
  22. Hei! Suuret kiitokset loistavasta ohjeesta. Meidän 10v leipurinalku sai ohjeellasi ensikertalaisena hienosti onnistuneita macaroneja!! Ei muuta kuin kahvin keittoon!!

    VastaaPoista
  23. Oletteko paistaneet macaronit kiertoilmalla vai ala+ylälämmöllä?

    VastaaPoista
  24. Tasaisella ala+ylälämmöllä. Jatkossa aion kylä uuden tulevan uunini saatuani kokeilla myös kiertoilmaa.

    VastaaPoista
  25. Tosi hyvä ja selkeä ohje! Ekalla yrityksellä tuli hienoja, vaikka olikin jännät paikat. Mansikkatomusokerilla sai hennon vaaleanpunaisia. Väriin kylläkin vaikutti se, että kaupasta ei löytynyt kuin kuorellista mantelijauhetta..

    VastaaPoista
  26. Hienoa että onnistui kerralla :) Tuo mansikkatomusokeri on aivan erinomainen oivallus, täytyypä itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  27. En ole tehnyt aiemmin macaroneja ja ajattelin nyt kokeilla tyttären ylioppilasjuhliin...vaikuttaa haastavalle etenkin kun en ole mikään jauhopeukalo. Kuinka monta macaronia noin tällä ohjeella tulee?

    VastaaPoista
  28. Kuinka kauan macaronit säilyvät...juhliin aikaa 3 viikkoa, onko liian aikaista? Säilytetäänkö huoneenlämmössä vai jääkaapissa...pelkään että pakastimessa menevät piloille sulaessaan.. Ulla

    VastaaPoista
  29. Teimme häihini tällä perusohjeella macaronpohjia, säilyivät ainakin viikon ongelmitta valolta suojattuna huoneenlämmössä.

    VastaaPoista
  30. Macaronien määrä riippuu siitä, minkäkokoisiksi ne pursottaa; noin 8-12 kpl syntyy yhdestä erästä.

    VastaaPoista
  31. Hei, minä tein muutama viikko sitten macaroneja tällä ohjeella ensimmäistä kertaa elämässäni, hyvin onnistui, tämä on todellakin hyvä ohje kaltaselleni tumpelolle! Kiitos! Aikaisemmin en uskaltanut edes yrittää macaroneja vaikka halua olisi ollut, kiitos vielä kerran!🙂

    VastaaPoista