keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Suklaasta turhautumista

Mistä se johtuu, että hyvän suklaan a) löytäminen ja b) myyminen on edelleen kohtuuton tehtävä Suomen vähittäiskauppakentässä? Suklaakauppoja alkaa jo olla pikkupaikkakunnillakin, mutta niistäkään ei yksikään tunnu löytäneen puita metsältä eli todellista gourmetsuklaata kaikenkarvaisten kultakääreisten pseudogourmetsuklaiden joukosta. Edelleenkin jopa uusimmat suklaakaupat menevät "jos se on belgialaista, sen on oltava laatusuklaata" -lankaan. Miksi näitä myymälöitä perustetaan, jos ei tiedetä edes alan perusasioita, sellaisia jotka minäkin silkkana suklaa-aloittelijana tajuan. Lindtiä, Dammenbergiä, Guyliania ja Green&Blacksia saa jo joka paikasta, ei niitä tarvitse myydä suklaakaupoissa. Missä ovat Pralus, Scharffen Bergen, Amedei, Callebaut? Saatavuudesta myyntiin ei ainakaan pitäisi olla kyse, saahan noita esim. Lontoossa useistä isommista ruokakaupoista. Vahlrona on ihailtava poikkeus, sillä on oma fantastinen myymälänsä Helsingin Kämp Galleriassa. Se ei kuitenkaan yksin pysty Suomen suklaasuuntaa kääntämään. Eivät ihmiset opi syömään ja ostamaan laadukasta suklaata, jos sitä ei saa mistään! Niin kauan kuin "belgialainen suklaa on huippusuklaata" -mantran hokemiseen osallistuvat myös kauppiaat, olemme ikuisesti jumissa sokerisen esanssisen mukalaatusuklaan kanssa. Snobbailusta ei ole kyse - olemme kohta kulinaarisesti jäljessä naapurimaita tässä asiassa. Jopa ylikansalliset ruokajätit kuten Nestle ja Cadburys ovat haistaneet vainun laatusuklaatrendistä ja ostelevat pois artesaanipuljuja integroidakseen niiden tuotteita ainakin jossakin muodossa omiin valikoimiinsa. Tokihan Fazerkin yritti samaa Nordic Gourmet -sarjallaan, josta olen jo aiemmin kirjoittanut sangen tulikivenkatkuisesti, mutta siinä mentiin lähinnä silmän sidottuina päin puuta ainakin mitä suklaan laatuun tulee.

Jaa mistäkö tämä sauhuaminen lähti? No aivan uuden suomalaisen suklaamyymälä-nettikaupan valikoimien tutkimisesta. Kyseessä on Chocomondo, jonka sloganina on "parempaa suklaata". Parempaa, kyllä joo. Laatusuklaata? Gourmetsuklaata? No eipä juuri.

Tässä astetta parempi suklaanettikauppa. Saa sieltä ne tutut Lindtitkin, mutta painopiste on ihan oikealla tavaralla. Ottakaas mallia!

3 kommenttia:

 1. amedein muuten melkeen koko valikoima on myynnissä ihan sinä valrhonana kaupan vieressä cjhokon putiikissa.. jopa se hurja porcelana..

  toi sun suklaa kauppa on englannista.. tulee tulli :(

  ainii ja koita amanon suklaita, ne on täysin kummallisia mutta mahtavia

  VastaaPoista
 2. Tulliin joutuminen riippuu tuurista ja tilauksen koosta, ainakaan omat Artisan du Chocolatin isommatkaan joulutilaukset eivät ole koskaan tulliin jääneet.

  VastaaPoista
 3. mulla on muuten ihan sellanen olo ettei callebaut taida edes tehdä oikeen syöntisuklaita vaan nappeja ja massoja ammattilaisille.. eikä ne ole mitään kovin gourmet laatukamaa. samalla firmalla cacao-barry nimellä on kyllä syönti suklaita

  VastaaPoista