Lähi- ja luomuruoka ovat edelleen pinnalla
- Aineisten kasvattaminen itse riippumatta siitä, asuuko maalla vai kaupungissa: kattopuutarhat, joutomaiden hyödyntäminen lähiöissä, parveke- ja ikkunalautayrttitarhat ja hulluimmillaan jopa kanojen pito kaupungissa....!
- Lähiruoan suosiminen myös ravintoloissa, ravintoloiden omat puutarhat
- Villiyrtit
- Reilu kauppa & luomu lyövät entistä vahvemmin läpi myös alkoholijuomien osalta; Suomessakin alkaa jo pienpanimosiiderien ja -oluiden tarjonta ja kysyntä olla merkittävän suurta
- Hinnan merkitys ruoka-aineiden ykkösostokriteerinä vähenee
- Suuretkin ruokatalot alkavat tuoda esille tuotteiden alkuperää, esim. Atria ilmoittaa broilerpakkauksissaan tilan, josta liha on hankittu
- Lihakauppiaiden ja muiden erikoisosaamiselintarvikeliikkeiden paluu
- Hypermarketeista poispäin kohti kortteliruokakauppoja
- Käsittelemätön maito
- Lisäaineiden vähentäminen tai korvaaminen "luontaisemmilla vaihtoehdoilla", esim. Stevia
- Punajuuri on trendikasvis
- Eettisyys kalavalinnoissa; suuret ruokaketjut luopuvat uhanalaisista kalalajeista
Leivonta ja mekat herkut hakevat vaikutteita perinteistä ja Latinalaisesta Amerikasta
- Taikinajuuria vaalitaan ja vaihdellaan
- Punajuuri ja muut perinteisesti suolaisiin ruokiin käytetyt kasvikset näkyvät leivonnassa
- Gluteenin välttely muidenkin kuin keliaakikoiden osalta
- Suomessa macaronit ja cake popsit alkavat saavuttaa kaikkien tietoisuuden kun taas ulkomailla nämä alkavat olla jo pitkälti laskeva trendi
- Tulossa myös pikkuhiljaa Suomeen: muualla jo pitkään trendikkäät whoopie piet ja muut vastaavat sandwichmaiset leivonnaiset
- Meksiko ja Etelä-Amerikka: churrot, dulce de lechen käyttö leivonnassa ja jälkiruuissa
- Gelatinat eli paperipainolta näyttävät hyytelöidyt jälkiruokaherkut alkavat näkyä ulkomaisissa ruokablogeissa
- Kuumimmat hittileivonnaiset tällä hetkellä: ranskalaiset canelét ja eteläamerikkalaiset alfajoret (oma versioni tulossa lähiviikkoina blogiin)
- Mini/kerta-annosjälkiruuat
- Suolan ja kinuskin yhdistelmä
- Artisaanidonitsit hienompienkin ravintoloiden jälkiruokalistoilla, donitsien tuunaaminen
- Matcha, japanilaiset makeiset ja leivonnaiset
Ravintolamaailma
- Tagina-padassa valmistettavat ruokalajit
- Autenttiset maateemaiset ravintolat, ei enää texmexiä
- Pikkupurtava+juoma -tyyppiset paikat (shampanja- ja muut viinibaarit, Namu Food & Lounge Helsingissä)
- Food court -tyyppiset ravintolamaailmat Suomessakin
- Dim sum
- Ramen ja muut nopeasti tarjoiltavat, tuoreista terveellisistä aineksista valmistetut aasialaiset pikaruuat
- Korealainen ruoka
- Riisin, pastan ja perunan vaihtoehdot
- Peru
- Erillisten lastenlistojen katoaminen
Lisäksi pinnalla
- Karppaus, edelleen
- Molekyyligastronomian tekniikat saapuvat kotikeittiöön
- Vitamiini- ja muut "funktionaaliset" vedet
- Smoothiet ja muut superjuomat
- Popup-ravintolat, ravintolapäivä kasvattavat suosiotaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti