tiistai 15. toukokuuta 2012

Patongit ja persilja-valkosipulivoi


Leivoin ensimmäistä kertaa itse patonkia. Hiivaleipäjauhot eivät tuo yhtä valkoista ja sisältä pumpulinpehmeää tulosta kuin mitä aidot ranskalaiset patongit ovat, mutta kuoresta tuli rapea ja koostumus oli hyvä. Patonkiohje on Richard Bertinetin kirjasta "Leipää monella tavalla".

Patongit

10g hiivaa
500g hiivaleipävehnäjauhoja
10g suolaa
3,5 dl lämmintä vettä


1. Hiero hiiva jauhoihin ja lisää suola
2. Alusta mukaan vesi
3. Nostata puhtaassa, jauhotetussa kulhossa yön yli liinan alla
4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen
5. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä ne palloksi; anna nousta noin 5-10min
6. Leivo patongeiksi: purista palloista suorakaiteet ja taittele kutakin suorakaidetta moninkertaisesti jotta patongin sisäosat saavat tukevuutta; pyöritä sitten suorakaiteet pitkulaisiksi patongeiksi (saat tästä noi 4 kpl pieniä patonkeja)
7. Nostata liinan alla noin 1-1,5 tuntia ja viillä sitten pintaan viiltoja terävällä veitsellä
8. Suihkuta kuumaan uuniin runsaasti vettä ja paista patonkeja noin 10-15min kunnes pinta on kullanruskea






Persilja-valkosipulivoi

80g pehmeää voita
1 ruukku lehtipersiljaa silputtuna
3 valkosipulinkynttä puristettuna
rouhittua mustapippuria
ripaus rouhittua merisuolaa


1. Sekoita tasaiseksi tahnaksi
2. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa sitten paloiksi tarjoilua varten

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti