lauantai 10. syyskuuta 2011

Suklaa-vadelmapiirakka


Tässäpä varsinainen herkkupala! Kuten parhaat ideat usein ovat, on tämänkin verraten yksinkertainen. Ihastuimme ikihyviksi tähän Michel Rouxin "Piirakkakirja" -opuksen ohjeeseen, muunsin alkuperäisversiota ainoastaan jättämällä pois täytteeseen lisättävät 20g mintnulehtiä, lisäämällä hiukan vadelmien määrää ja valmistamalla glukoosisiirapin sijasta yksinkertaisemman sokeriliemen. Suklaaseoksen sopiva jähmeys perustuu viileyteen eli piiras on tarjottava heti jääkaapista oton jälkeen; tämä leivonnainen ei siis sovi esim. buffetpöytään.

Suklaa-vadelmapiirakka

Pohja:
250g vehnäjauhoja
100g pehmeää voita
100g tomusokeria
ripaus suolaa
2 munaa


1. Murusta kaikki muut aineet paitsi muna taikinaksi
2. Lisää muna, muokkaa tasaiseksi taikinaksi 
3. Muovaa palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaapin ylätasolle 1-2 tunniksi
4. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen
5. Kaaviloi matalareunaiseen, leveähköön pyöreään uunivuokaan ja laita jääkaappiin 20minuutiksi
6. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, aseta päälle folio ja täytä kuivilla herneillä tms
7. Paista pohjaa uunissa 20min; laske lämpötila 180 asteeseen, poista folio ja herneet ja paista vielä noin 5min; laita jäähtymään (uunin voi sammuttaa)


Täyte:
400g pakastevadelmia
2,5 dl kuohukermaa
200g tummaa suklaata
3 rkl sokeria + tilkka vettä
50g pehmeää voita


1. Laita kattilaan vadelmat ja tilkka vettä, kiehauta ja valuta neste pois; anna jäähtyä; levitä vadelmat piirakkapohjalle
2. Kiehauta kerma keskilämmöllä, ota kattila pois liedeltä
3. Lirauta lasissa olevaan sokeriin sen verran vettä että sokeri kastuu (määrä on todella pieni), sulata mikrossa kunnes kuplii
3. Lisää suklaa ja sokerivesi kermaan, ja vispaa noin 3min kunnes tasaista
4. Lisää voi, vispaa vielä hetki
5. Levitä suklaaseos vadelmien päälle
6. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli





2 kommenttia: