sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Sitruunapilvipiiras


Tämä todella sitruunainen torttu on muunnelma Sirpa Talkan kirjan "Tee hyvä kakku - kodin kakkukirja" -sitruunatorttuohjeesta. Kirja on hyvä opas monenlaisten kakkujen valmistuksen opetteluun. Ideoita löytyy niin klassikoihin kuin hieman modernimpiinkin luomuksiin. Jos et pidä kovin voimakkaasta sitruunan mausta, jätä yhden sitruunan mehu pois täytteestä. Nimi tulee päällikerroksena olevasta pehmoisesta marengista.


Sitruunapilvipiiras

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus merisuolaa
90g pehmeää margariinia
1 keltuainen
litra kuivattuja herneitä tai keittämätöntä riisiä


Täyte:
2 sitruunan raastettu kuori
3 sitruunan puristettu mehu
5 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl kermaa


Marenkikatto:
3 valkuaista
1 3/4 dl sokeria


1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen
2. Valmista pohja sekoittamalla ensin rasva ja kuiva-aineet ja lisäämällä niiden muodostamaan tahnaan keltuainen
3. Kauli pohja kahden leivinpaperin välissä ohueksi, hieman matalareunaista piirasvuokaa suuremmaksi ympyräksi ja siirrä vuokaan
4. Painele leivinpaperi pohjan päälle, kaada päälle riisi/herneet ja paista 10 minuuttia
5. Poista herneet/riisi ja leivinpaperi ja paista vielä 7min, anna jäähtyä hetken
6. Valmista täyte: vispaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää sitruunamehu ja kuoriraaste sekä kerma ja sekoita varovasti tasaiseksi
7. Kaada täyte pohjan päälle ja laita paistumaan noin 30 minuutiksi kunnes pinta on karamellisoitunut muttei palanut ja täyte ei hytky kuin aavistuksen. Seuraa pintaa paiston aikana, ja laita herkästi folio piirakan päälle, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Myös lämpötilan alentaminen ja mahdollisen kiertoilman laittaminen pois päältä voivat auttaa.
8. Valmista marenki: laita kattilaan pieni määrä vettä kuumenemaan; aseta kattilan höyryyn metalli- tms kuumuudenkestävä kulho, ja ala siinä vispata sokeria ja valkuaisia vaahdoksi; vispaa kunnes vaahto on kovaa (tähän menee noin 10-20min). Jos pidät runsaammasta kuorrutteesta (tästä määrästä tulee melko niukka kerros), tee satsi puolitoistakertaisena.
9. Levitä marenki piirakan päälle; aaltokuvioita saat halutessasi syntymään sormella nyppimällä
10. Paista noin 5-10min koko ajan tarkkaan vahtien, kunnes marenki saa kevyesti ruskeaa väriä korkeampiin kohtiinsa



1 kommentti:

  1. Onpa ihanan näköinen herkku! Minulta myös tuo kirja löytyy, ja se tosiaan on aivan loistava opus. :-) Sieltä on useammatkin ohjeet testattu. Tätä piirakkaa tosin ei ole tullut kokeiltua koskaan. Mutta takuulla hurjan hyvää tää on, sitä en epäile hetkeäkään! ;) Ehkäpä joskus vielä kokeilen itsekkin...

    VastaaPoista