maanantai 9. tammikuuta 2012

Älä unohda minua 1/10 - palsternakka


Aloitan uuden pienimuotoisen blogipostaussarjan: Älä unohda minua. Tässä esittelen syrjään usein jääviä mutta yllättävän herkullisia ja monikäyttöisiä ruoka-aineita. Talven kunniaksi aloitetaan juurevalla juureksella - palsternakalla.

Palsternakkaa käytetään usein vain keitoissa lantun määrältään vähäpätöisempänä maunantajaserkkuna. Se on kuitenkin vähintään lantun veroinen monikäyttöisyydellään ja sopii se yksinäänkin tarjottavaksi. Maku on lanttua voimakkaampi. Palsternakka on varsinainen arktinen selviytyjä - sitä ei oikein voi lämpimillä seuduilla edes viljellä koska maun kehittyminen vaatii routaa. Varsinainen talven herkku siis. A-vitamiini lukuun ottamatta palsternakka on jopa porkkanaa paljon vitamiini- ja hivenainerikkaampi. Palsternakka oli vuoden vihannes 2004.

Inspiraation tähän reseptiin (ja palsternakan valintaan tämän postauksen tähdeksi) sain ystävältä, joka oli paahtanut palsternakkaa uunissa aivan ihastuttavan herkulliseksi. Jos haluat voit jättää porkkanat kokonaan pois ja toteuttaa reseptin pelkistä palsternakoista.

Uunissa paahdetut talvijuurekset

1 keskikokoinen palsternakka paksuiksi tikuiksi leikattuna
4 porkkanaa paksuiksi tikuiksi leikattuina
3 rkl oliiviöljyä
1 tl fenkolinsiemeniä
ripaus karkeaa merisuolaa
rouhittua mustapippuria


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen
2. Yhdistä aineet ja paahda uunissa noin 20-30min kunnes kypsiä

1 kommentti:

  1. Palsternakastasta on viimeisen vuoden aikana tullut yksi omia suosikkejani. Palsternakka-puikulapyree on usein nähty lisäke meillä.

    VastaaPoista