torstai 9. syyskuuta 2010

Kurpitsapiirakka


Kurpitsapiirakka eli pumpkin pie on Suomessa vielä melko tuntematon amerikkalaisherkku. Kyseessä on mausteiltaan piparkakkumainen, makea leivonnainen jota syödään erityisesti Halloweenin aikaan. Suomessa kurpitsasesonki on alkanut, joten tässä ohje jota olen suomalaistanut sen verran että ainesosia pitäisi olla saatavilla pienemmistäkin ruokakaupoista. Parhaaseen tulokseen pääsee, kun ostaa tuoretta kurpitsaa ja valmistaa siitä autenttisen soseen esimerkiksi tätä ohjetta hyödyntäen. Jos tuoretta kurpitsaa tai kurpitsasosettakaan ei ole saatavilla, voi Felixin kurpitsasalaatin siivilässä huuhtomalla ja soseuttamalla saada ihan kelvollista tavaraa aikaiseksi. Tähän piirakkaan tarvitset 2 prk em. kurpitsasalaattia. Varo, ettet osta kurpitsapikkelsia vaan nimenomaan kurpitsasalaattia, joka itse asiassa koostuu pelkästä kuutioidusta kurpitsasta nesteessä.


Kavereiden kanssa on kokeiltu tämän kaveriksi vaniljajäätelöä, vispattua vanillaa ja vaikka mitä, ja joka kerta olemme tulleet samaan lopputulokseen: tavallinen kermavaahto on se kaikkein osuvin kaveri tälle piirakalle.

Kurpitsapiirakka

Piirakkapohja:
3dl vehnäjauhoja
100g pehmeää leivontamargariinia
ripaus suolaa
1 muna
1 tl leivinjauhetta
kuivia herneitä ja foliota

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Nypi yhteen jauhot ja margariini. Jos seos ei ole vielä taikinamaista, lisää pikkulorauksia vettä kunnes koostumus on sopiva.
3. Painele taikina korkeahkoreunaiseen irtopohjavuokaan lähes laitojen yläreunaan asti.
4. Jauhota pinta kevyesti kastamalla käsi jauhopussiin ja taputtelemalla taikinaa
5. Täytä foliolla ja herneillä ja paista 225 asteessa 10min (valmista sillä aikaa täyte)

Täyte:

4,5dl kurpitsasosetta
2 dl tummaa sokeria
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus neilikkaa
1/2 tl inkivääriä




1. Yhdistä täyteaineet ja kaada juuri uunista otettuun piiraspohjaan
2. Pidä uuninluukkua hetki auki kunnes lämpötila on noin 190 astetta
3. Paista piirakkaa noin 30-40min kunnes täyte on heilutettaessa melkein täysin hyllymätöntä/heilumatonta
4. Tarjoa kermavaahdon kanssa lämpimänä


3 kommenttia:

  1. Oi, kurpitsapiirakka on ihanaa! Vaikka näin kurpitsapikkelsiin tottuneelle kieltämättä kurpitsa makeana piirakkana kuulostaakin vähintään omituiselta :D

    Meillä lapsuudessa äiti teki tällaista aina ihan vaan kanelilla maustettuna oman kasvimaan kurpitsoista ja valitettavasti olen joutunut myöntymään siihen, että en vaan itse osaa tehdä yhtä hyvää :/

    Olen käynyt täällä blogissasi muutamia kertoja aiemminkin, mutta nyt vasta sain selailtua tarkemmin ja täällähän onkin vaikka mitä herkkuja, jotka houkuttelevat kokeilemaan! :)

    VastaaPoista
  2. "Oikean" kurpitsan tilalla voi käyttää myös kesäkurpitsaa: helpompaa käsitellä ja myös helpommin saatavilla.

    VastaaPoista
  3. Bataattipiirakka taitaa olla maultaan aika lähellä kurpitsapiirakkaa, pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista