torstai 21. toukokuuta 2015

Mustaherukka-miroire


Olin aiemmin tehnyt tämän mainion moussekakun pelkästään vadelmista, kuten alkuperäinen ohje kehotti. Nyt valitsin päämarjaksi mustaherukat, joita pehmensin pienellä määrällä vadelmaa. Kakku katosi kyllä vadilta tällaisenakin versiona alta aikayksikön! Kakkutyypin nimi on ranskaa, ja tarkoittaa peilimäistä pintaa, jonka kakku saa hyytelökerroksestaan. Kakku on helppo valmistaa myös gluteenittomana. Alkuperäinen ohje on Suuri jälkiruokakirja -keittokirjasta. Tämä ohje pätee noin 22cm halkaisijaltaan olevalle irtopohjavuoalle, suluissa määrät 24-25cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa varten). Vinkki: tarkista, ettei liivatejauheen päiväys ole mennyt umpeen. Se ei säily laisinkaan niin hyvin, kuin liivatelehdet ja voi tehdä tepposet, jos on vanhentunutta.

Mustaherukka-miroire

Kakkupohja
1 muna
2 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja (tai vastaava määrä gluteenittomia kakkujauhoja)
hyppysellinen leivinjauhetta


Marjamousse
500 (665g) tuoreita tai pakastettuja marjoja joista noin 2/3 mustaherukkaa

4 (5,5) keltuaista
125 (166g) hienoasokeria
2,5 (3,4 dl) maitoa
1,5 (2 rkl) liivatejauhetta
60 (80ml) vadelma- tai herukkalikööriä
2,5 (3,4dl) kuohukermaa


Kuorrute
2 (vajaa 3tl) liivatejauhetta
1 (1,5 rkl) vadelma- tai herukkalikööriä

Koristeluun
ananaskirsikoita tai tuoreita marjoja

1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja voitele kevyesti irtopohjavuoka ja vuoraa sen pohja leivinpaperilla
2. Vatkaa pohjaan tarvittavaa muna ja sokeria 5min sähkövatkaimella
3. Siivilöi pohjaseokseen jauho-leivinjauheseos ja kääntele se tasaiseksi tahnaksi
4. Levitä taikina leivinpaperoituun vuokaan ja paista 10-15min tai kunnes pohja on ruskistunut ja hieman irronnut vuoan reunoista
5. Anna pohjan jäähtyä, irrota pohja leivinpaperista ja painele se irtopohjavuoan pohjalle ylösalaisin
6. Soseuta marjat ja siivilöi sose; erota soseesta 1,25-2 dl kuorrutetta varten
7. Vatkaa kuumuuedenkestävässä kulhossa keltuaisia ja sokeria 5min
8. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää keltuaisseokseen koko ajan vatkaten
9. Pane kulho höyryävän vesikattilan päälle ja jatka vatkaamista noin 10min tai kunnes seos hieman sakenee ja se pysyy lusikan selkäpuolella; anna sitten seoksen jäähtyä hieman
10. Pane pieneen kuumuuedenkestävään kulhoon 0.5dl vettä ja ripota pinnalle mousseen tarvittava liivatejauhe; anna saostua hetki
11. Kuumenna suuressa kattilassa noin 4cm kerros vettä kiehuvaksi; nosta kattila liedeltä ja laske liivatejauhe-vesiseoskulho kattilan päälle; sekoita kunnes liivate sulaa tasaiseksi tahnaksi veteen; anna jäähtyä
12. Sekoita liivateseos, marjasose ja likööri maitoseokseen ja anna hyytyä jääkaapissa mutta älä anna jähmettyä kovaksi
13. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita osin jähmettyneeseen mousseseokseen; levitä seos irtopohjavuokaan pohjan päälle ja tasoita päältä; anna hyytyä useita tunteja tai yön yli
14. Kuorrutteen valmistus: pane kuumuudenkestävään kulhoon 0,75dl vettä ja ripota pinnalle liivatejauhe; anna saostua; kuumenna jälleen isommalla kattilassa noin 4cm kerros vettä, ota kattila pois levyltä ja anna liivatejauheen sulaa tasaiseksi seokseksi asettamalla liivatekulho höyryävän isomman kattilan päälle; anna jäähtyä hetki; lisää marjasose ja likööri
15. Kaada kuorrute kakun päälle ja anna hyytyä useita tunteja
16. Koristele ja tarjoa viileänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti