torstai 5. helmikuuta 2015

Rosmariini-karpaloruissämpylät


Ohjeen pohjataikina on muokattu Richard Bertinetin "Leipää monella tavalla" -kirjan ruistaikinasta. Halusin käyttää pois viime kesänä kuivaamaani rosmariinia, jonka yhdistin kuivattuun karpalorouheeseen. Tästä tulee noin kaksi pellillistä. Voit myös paistaa taikinasta 4 isompaa leipää.

Rosmariini-karpaloruissämpylät

700g hiivaleipävehnäjauhoja
100g rouheisia sämpyläjauhoja
200g ruisjauhoja
18g suolaa (käytin rosmariinikidesuolaa)
1 pss kuivahiivaa
7,5 dl lämmintä vettä
2 rkl karpalorouhetta
1 rkl kuivattua rosmariinia

Päälle voi ripotella esim. unikonsiemeniä tai kurpitsansiemeniä

1. Yhdistä kuivat aineet
2. Lisää vesi ja vaivaa taikinaksi
3. Nostata puhtaassa, jauhotetussa kulhossa noin 2h
4. Leivo sämpylöiksi tai leiviksi
5. Nostata noin 1h
6. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja suihkauta sinne vettä; alenna lämpötila noin 220 asteeseen (kiertoilmalla riittänee 200 astetta) ja paista sämpylöitä noin 15-18min, isompia leipiä noin 20min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti