On aika ruokapolitikoida pitkästä aikaa. Huomattuani olevani negatiivisten raw food- ja superfood-mielipiteineni kanssa keskusteluissa usein vähemmistössä, päätin ottaa selvää näistä ruokatrendeistä ja muodostaa sitten
paremmin perustellun mielipiteen niistä.
Raakaruoka
Mitä on raakaruoka?
Raw food eli raakaruoka on suuntaus, jossa pyritään
säilyttämään ruuan vitamiinit ja hivenaineet sekä trendin kannattajien mukaan
myös helpottamaan vatsavaivoja ja parantamaan hyvinvointia sillä, että
ruoka-aineita ei kuumenneta eikä muutenkaan kypsennetä. Rajana pidetään yleensä
joko 40 tai 46 celsiusastetta. Tämä tuo haasteita erityisesti leivontaan, koska
monien leivonnaisten lopullinen haluttu rakenne kehittyy vasta uunissa.
Raakaruokailijan onkin kehitettävä vaihtoehtoisia valmistustapoja jälkiruuille
ja leivonnaisille, ja korvattava monia suuntaukseen sopimattomia ruoka-aineita
toisilla.
Vaikka käsitteenä raakaruoka tarkoittaa “vain” edellä
selostettua, on usein taustalla laajempi ruokaideologia, johon voi kuulua myös
luomun suosiminen, lisäaineettomuuden ja geenimuuntelun välttäminen ja muun vastaava
teollisen valmisruuan vastainen ajattelu. Moni raw foodie on vegaani tai
kasvissyöjä. Tämä on sinänsä loogista, koska monien eläinperäisten ainesosien
nauttiminen kuumentamatta on riskialtista (esim. broilerinlihan
salmonellariski, järvikalan ja poronlihan loisriski). Lihaa syöviä
raakaruokailijoita kuitenkin löytyy esimerkiksi paleodieettiä noudattavien joukosta.
Raakaruokailijoiden vähemmistöalalajeja ovat mm. hedelmiä
painottavat fruitariaanit ja sproutariaanit, jotka syövät lähinnä ituja.
Lienevät jo arvonimen “ituhippi” arvoisia jos minulta kysytään. (Onhan sitten vielä breatharianit mutta niitä ei oikein voi laskea raw foodieiksi koska eivät syö YHTÄÄN MITÄÄN. Paitsi auringonvaloa ja kosmista rakkautta.)
Onko raakaruoka uusi idea?
No ei todellakaan. Jo muinaiset apinaiset esi-isämme keräilivät
puskista tiesmitä ja söivät sellaisenaan, ja ihmiskunta on nauttinut tuoreita
hedelmiä, vihanneksia ja niistä kuumentamatta valmistettuja ruokalajeja tuhansia vuosia. Lactuca sativa eli meidän ihana salaattimme ei todellakaan ole mikään uuden ajan siunaus, kuten ihana norjalainen ruokakirjailija Annemarta Borgenkin on todennut. Täällä pohjoisessa, jossa tuoreen ruuan saatavuus on ilmastosyistä ollut
heikompaa, on raakaruokailu kuitenkin vasta nyt helppoa, kun kaikkea mahdollista tuoretta on
saatavilla helpommin kuin esimerkiksi vaivaiset 100 vuotta sitten. Ennen piti tyytyä jäätyneisiin nauriisiin ja suolasilliin.
Ruokatrendinä tai lääkärien promotoimana ravitsemushoitona
raakaruoka syntyi oikeastaan vasta 1800-luvulla.
Aivan tuikitavalliseen suomalaiseen ruokaan sisältyy paljon
raw foodeja. Graavikala, salaatit, tartarpihvit, marjat, hedelmät…
Mitä eroa on raakaruokailulla ja elävällä ravinnolla?
Ei paljoakaan. Elävällä ravinnolla katsotaan olevan ideologinen
perustaja (Ann Wigmore), kun taas raakaruoka on elänyt suuntauksena moneenkin
otteeseen. Elävään ravintoon kuuluu, ettei ruoka-aineita saa myöskään jäädyttää
– tosin osa raakaruokailijoistakin on tätä mieltä. Elävän ravinnon osalta
painotetaan voimakkaan jauhamisen merkitystä ruuanvalmistuksessa jolloin
soluseinämien rikkoutuessa olisivat ravintoaineet helposti saatavissa käyttöön.
Tiedä häntä.
Voiko raakaruoalla hoitaa tai parantaa sairauksia?
On tapauksia, joissa autoimmuunisairauksien oireet ovat
lievittyneet tai sammuneet, kun potilas on siirtynyt raakaruokailuun tai
elävään ravintoon. http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit_ja_ravinto/
Pelkkä ruokavaliohoito ei kuitenkaan yksinään estä esimerkiksi
nivelreuman etenemistä. Tarvitaan tutkimusnäyttöön perustuvaa lääketieteellistä hoitoa, jota ravitsemushoito voi kyllä erinomaisesti tukea.
Onko raakaruoka turvallista?
On ja ei. Jos käytetyt raaka-aineet ovat laadukkaita ja
esimerkiksi torjunta-ainejäämistä ja kasteluveden patogeeneistä puhtaita, ovat
ne turvallisia syödä – hyvänä esimerkkinä tuoreista aineksista valmistettu
herkullinen salaatti ja kaikki, mitä Safkaseireeni viljelee omalla kasvimaallaan (on takuulla superfoodia!). Kuten jo edellä mainitsin, tiettyjä eläinperäisiä
tuotteita ei ole järkevää nauttia raakana loistartuntariskin vuoksi. Raskaana
oleville ei myöskään suositella raakakypsennysmenetelmin valmistettuja kylmiä
ruokalajeja (http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/ravitsemustietoa/suomalaiset/raskausaika/valtettavat_elintarvikkeet).
Raakamaito on ehkä kuumin peruna tällä aihealueella (http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/05/kuollut-maito/).
Monet kokevat voivansa paremmin suosimalla iskukuumentamatonta maitoa eikä
aiheesta liene täysin vedenpitävää tieteellistä todistusaineistoa suuntaan tai
toiseen. On tutkimuksia, joissa raakamaidosta ei todettu olevan hyötyä ja iskukuumennus on kiistatta estänyt historiansa aikana paljon sairas- ja kuolemantapauksia vähentyneiden ruokamyrkytysten kautta.
Raakamaidon nauttimiseen liittyy edelleen jopa niin
hygieenisessä ja kylmäketjuiltaan kehittyneessä maassa kuin Suomessa vakavia
terveysriskejä (http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/tieteen_tykkaaja/pitaisiko_raakamaito_kieltaa_ehec_riskin_takia).
Riski on olemassa monille eri mikrobitartunnoille, mutta erityistä huomiota on
herättänyt EHEC eli enterohemorraginen Escerichia coli. Se on pirullinen bakteeri,
joka voi pahimmillan aiheuttaa suolistoverenvuotoa ja HUS:n eli
hemolyyttis-ureemisen syndrooman. Tämän yksityiskohtiin sen kummemmin menemättä
totean, että sen hoidossa voidaan tarvita dialyysia ja kaikenkaikkiaan tauti voi olla tappava, erityisesti lapselle, vanhukselle tai muuten
immuunipuolustukseltaan heikommalle. 2011 kuusi lasta Turun seudulla sairastui
Ehec-infektioon; heistä viisi joutui tehohoitoon. Syynä oli raakamaito (http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=31034).
Keskustelua aiheesta: http://www.vapaasana.net/blogi/2013/08/raakamaito-tappavan-puhdas-luonnontuote
Mitä negatiivista raakaruokailussa on?
Raakaruokailu on vaativaa ja aikaavievää. Lisäksi sen
toteuttaminen ravitsemuksellisesti tasapainoisesti vaatii paljon tietoa ja perehtyneisyyttä aiheeseen. Jos nämä asiat ovat hanskassa, go for it. Raakaruuasta/elävästä
ravinnosta on tutkimusnäyttöä joidenkin sairauksien hoidossa jolloin tämän
ruokasuuntauksen valitseminen voi olla hyvinkin suositeltavaa ja perusteltua. Oikein tehtynä ja perusteellisesti noudatettuna ei siis raakaruokailussa sinänsä ole mitään vikaa.
Se, mikä minua ja (monia muitakin) raakaruoassa
ärsyttää, ovat sen trendipiirteet lähinnä jälkiruokien suhteen. Lähinnä hampaita kiristyttää se, jos
normaalin sekaravinnon syöjät väsäävät yhtäkkiä kaikenmaailman kummallisia
kookosrasvatäyteisiä, paljon vaikkapa tavallisia juustokakkuja enemmän
kaloreita sisältäviä kakkuvirityksiä ja kuvittelevat saavuttavansa sillä
ravitsemuksellisesti jotakin. Suuri osa raakaleivonnaisresepteistä toki
sisältää pähkinöitä ja hedelmiä tai marjoja jotka ovat kyllä terveellisiä,
mutta leivonnaisten koossapysymiseen ja jauhojen korvaamiseen tarvittavat
ainesosat sekä yllättävää kyllä, raakakakuissa varsin sallitut erittäin
sokeripitoiset ainesosat, romuttavat kaiken sen hyvän, mihin raakaruokailulla
pyritään. Jos herkkua haluaa, miksei sitten kunnon herkkua, jos lopputulos on
ravitsemuksellisesti aivan se ja sama ja maultaan joskus jopa kammottava? Yhtäkään tavalliselle laatusuklaalle edes etäisesti pärjäävää raakasuklaata en
ole maistanut enkä usko koskaan löytävänikään. Jos haluan suklaata, en osta spirulinamacaraakahirvitystä. Jos haluan jäätelöä, en osta light-soijavaniljaa vaan Ben&Jerryä. Herkut herkkuina. Jos taas haluaa karsia kaloreista, on paljon ihania hedelmiä ja marjoja joista saa jälkiruuan sellaisenaan (ja joka kelpaa kyllä raakaruokailijallekin).
Toinen rasittava piirre on kuvitelma pyörän keksimisestä
uudestaan. Eivät salaatit, carpaccio jne ole mikään uusi asia. Elävän ravinnonkin trendi tuli ja meni jo vuosikymmenet sitten.
Kolmas rasite on homman fanaattisuus niiden kohdalla, joilla ei ole terveydellistä syytä valita raakaruokavaliota. Miksi ei voida pysyä
kohtuudessa ja suosia kunkin raaka-aineen kohdalla niitä valmistustapoja,
joilla parhaiten saadaan aineen rakenne ja maku kohdalleen? Kaikki
valmistustavat eivät suinkaan nollaa ruokien ravintoarvoa tai esimerkiksi
synnytä karsinogeenejä (kuten esim. grillauksessa tapahtuu). Esimerkiksi
höyryttäminen on mainio tapa säilyttää huomattava osa kasvisten ravintoarvosta. Yksikään kasvissyöjä ei kuole tai joudu sairaalahoitoon siksi, että sallii itsensä silloin tällöin nauttia vaikkapa siivun kylmäsavulohta tai palan liivatteella hyydytettyä juustokakkua. Aivan kuten raakaruokailijankaan suolisto ei mene solmuun, jos joku tuo kesäjuhlissa eteen lautasellisen vihanneskeittoa. Eikä kummankaan kohdalla satunnainen linjasta poikkeaminen romuta ruokavalion kokonaisterveellisyyttä. Jos yksikin poikkeama aiheuttaa voimakasta ahdistusta, ollaan pelkästä ruokavaliosta lipsuttu jo vahvasti fanaattisen ideologiselle puolella.
Superfoodit
Mitä ovat superfoodit?
Määrittely on hankalaa. Termillä tarkoitetaan oikeastaan
sellaisia ruoka-aineita, jotka ovat erityisen terveellisiä: http://olotila.yle.fi/ihmiset/blogit/noora-loves-ekoreilu-ja-luomu/superfood-tarkoittaa-erityisen-terveellisia-ruoka-ainei. Trendimielessä superfoodin asemaan on kuitenkin nostettu etupäässä joitakin
tiettyjä elintarvikkeita joiden kulutus länsimaissa on ennen ollut vähäistä tai
olematonta. Näihin kuuluvat esimerkiksi macajauhe, spirulina, raakakaakao,
gojimarjat, acai-marjat, lucuma, incamarjat, hamppu, chiasiemenet (http://icebb.net).
Tutummista ruoka-aineista superfoodeihin luetaan usein mm.
lehtikaali, parsakaali, avocado, lähes kaikki pähkinät (http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/11/pekaanipahkinoita-sydamelle-manteleita-sokeritasapainoon.html) ja siemenet (http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/04/siementen-terveysvaikutuksista.html),
vehnänoras, idut, mustikka, mustaherukka, ruis, tyrni, kaura, merilevät.
Ajoittain superfoodeiksi kutsutaan myös sellaisia uusia ruokatuotteita,
joiden ravintoarvo nyt ei ehkä niin ihmeellinen olekaan, mutta joiden
markkinointia halutaan tehostaa trendikkään superfood-termin avulla. Cancer
Research UK pitää superfood-termiä pelkkänä markkinointikikkana.
Täältä voit katsastaa, mitä kaikkea ihmeellistä on
saatavilla: http://www.superfoodtukku.fi/mita-ovat-superfoodit-i-57.html
http://www.superfoodit.com/abc.html
(Ai että planktonia pitäisi ruveta syömään? Kiitti, mutta jätän sen valaille.)
http://www.leader.fi/tuotteet/smoothiet/
(ehkä tämä minun ruokatrendiärsyyntymiseni onkin vain molybdeenin puutetta?)
Ovatko superfoodit turvallisia?
Ovat ja eivät. Ruisleipä, avocado ja mustaherukat ovat varmasti
turvallisia! Jos taas kyse on jostakin aivan uudesta aineesta josta ei tiedetä
mitään, on riskinä että se sisältääkin jotakin haitallista jonka vaikutukset
tulevat esille vasta vuosien kuluttua.
Jos superfoodaus johtaa yksipuoliseen ruokavalioon on se
varmasti haitallista. Kukaan ei elä pelkillä gojimarjoilla ja raakakaakaolla. Saati pelkillä iduilla. Tai planktonilla (ovatko nämä planktoninsyöjät ihan oikeasti tosissaan?).
Ei tiedetä, onko jonkin tietyn superfoodin ylettömällä nauttimisella
haittoja (koska monista superfoodeista ylipäätään ei ylipäätään ole oikein
mitään kunnollista tutkimusnäyttöä haittojen tai hyötyjenkään suhteen). http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/7091143/Too-many-superfoods-could-be-harmful.html
Lopputuomio
Minun teesini on, ettei järkevä ruokavalio, jolla perusterve keskivertokansalainen voi hyvin, edellytä raakaruokailua tai uusia hittisuperfoodeja (tai kasvissyöntiäkään; punaisen lihan ja siipikarjan syöntiä on monestakin syystä hyvä vähentää (rajustikin), mutta kunnon pihvi tai hartaasti haudutettu lihapata silloin tällöin eivät romuta kenenkään ruokavaliota aivan kuten acai-marjoilla ei voi nollata viikottaista korillista keskiolutta tai päivittäistä viineriä). Gluteeniyliherkkuus, vilja-allergiat ja keliakia ovat toki asia erikseen – me muut,
joille valkoisista valkoisinkaan vehnä
ei aiheuta minkäänlaisia vaivoja voimme nauttia kypsän sunnuntainisumme hyvällä
omallatunnolla ja suosia muuten ruista ja täysjyvää.
Jos haluamme suurentaa kasvisten, järkevien kypsennystapojen
ja muutenkin raikkaamman ja tuoreemman ruuan osuutta ravinnossa, raakaruoan
sijasta voisimme katsastaa, mitä kaikkea Aasiassa osataan. Raakaruokakirjojen
sijasta kannattaa ottaa kouraan esimerkiksi mikä tahansa japanilainen keittokirja.
Tajunta suorastaan räjähtää sen suhteen, mitä kaikkea ihmeellisiä ja
terveellisiä ruokia onkaan olemassa meidän länsimaalaisten asiasta mitään
tietämättä. Tätäkin kun katsoo: http://www.thaifoodmaster.com/visual-recipe-index-of-authentic-thai-food-recipes
niin pistää ihmettelemään, mihin me raakaruokaa ja superfoodeja tarvitsemme jos tavoitteena on
vain löytää uusia freesejä ja terveellisiä ruokaideoita. Monen Aasian alueellisen
keittiön ideologiat sopivat myös viljoja ja punaista lihaa vältteleville ja mainiosti jopa täysvegaaneillekin.
Me emme tarvitse järjettömillä kilohinnoilla varustettuja
uusia erikoiselintarvikkeita voidaksemme hyvin. Suomessa on superfoodeja aivan
omasta takaa – ruoka-aineita, jotka ovat jo pitkään kuuluneet ruokavalioomme
ilman, että niistä on tarvinnut sen kummemmin pitää meteliä. Pähkinät, avocado,
suomalaiset marjat, ruis… (Yllättäviä superfoodeja: http://startcooking.com/12-superfoods-you-need-to-be-eating). Voivathan uudet raaka-aineet kuten merilevät, gojimarjat ja muu vastaava
tuoda mielenkiintoista ja trendikästä lisää ruokailuun, mutta pärjäämme ihan
hyvin ilmankin niitä. Jos ruokavalio on pielessä, sitä ei maca-jauheella tai
mulperimarjoilla pelasteta. Jos ruokavalio taas on jo mallillaan, on uusien
superfoodien tuoma hyöty rajallinen tai olematon (http://www.womenshealthandfitness.com.au/health-beauty/popular-topics/276-not-so-super-foods).
Varsinkin, jos uusi ruoka-aine maistuu vieläpä huomattavan karmealta (kuten
kuulemma maca?) niin mitä ihmeen järkeä touhussa on? Superfood-termin tehtävänä
näyttää lähinnä olevan saada meidät maksamaan kuivatuista marjoista ja milloin mistäkin inkapölyistä aivan
järjettömiä kilohintoja. Mikä meitä koulutettuja ihmisiä vaivaa, kun joka
höpötrendin perässä pitää juosta?
Kiitos. Iso osa jutusta olisi voinut tulla näppikseltäni.
VastaaPoista