Mangoldia näkyy harmittavan harvoin myytävän kaupoissa - järkevää syytä tähän ei ole, sillä se kasvaa hyvin näilläkin leveysasteilla. Lähi-idän ja Välimeren maissa sitä käytetään paljon.
Yllä olevassa kuvassa mangoldi on ylempänä. Toinen, kähäräisempi kuvan kasvis on sareptansinappi, josta lisää myöhemmin.
Tässä eturivissä kesän kolmas mangoldisato kasvamassa:
Toki tarjoan myös reseptin tästä melko tuntemattomasta kasviksesta. Jauhelihan voi halutessaan korvata soijarouheella tai vaikkapa pieneksi pilkotulla halloumilla, jolloin suolaa kannattaa lisätä varovasti.
Mangoldi-parsa-jauhelihapiiras
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 dl raejuustoa
1 muna
1/2 dl öljyä
ripaus savupaprikajauhetta
(tilkka maitoa jos seos jää turhan jäykäksi)
Täyte:
kourallinen mangoldilehtiä silputtuna
8 parsanvartta (ketiä noin 6min ja paloittele)
100g jauhelihaa ruskistettuna
1 sipuli silputtuna
1 dl ruokakermaa
2 munaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
muutama tippa tabascoa
kunnon ripaus suolaa
100g juustoraastetta (esim. mozzarella tai emmental)
1/2 dl silputtuja mietoja yrttejä (esim. basilika tai lehtipersilja)
ripaus savupaprikajauhetta
1 tl sinappia
1. Sekoita pohja-aineet taikinaksi, öljyä matalareunainen uunivuoka ja levitä taikina joko sormilla painellen tai etukäteen kahden leivinpaperiarkin välissä kaulien
2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
3. Yhdistä täyteaineet ja kaada vuokaan
4. Paista 20-40min (kunnes pinta on kullanruskea eikä täyte hytky)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti