sunnuntai 3. elokuuta 2014

Älä unohda minua 4/10: mangoldi


En ole pitkään aikaan jatkanut tätä sarjaa unohdetuista tai muuten vähän tunnetuista maan antimista. Mangoldi on itsellenikin melko uusi tuttavuus - into sen käyttöön tuli, kun onnistuin sitä erinomaisella menestyksellä kasvimaalla kasvattamaan. Pakastuskin onnistuu, lehdet ovat sen verran jämäköitä. Sitä voi käyttää pitkälti kuten pinaattia, ja tuoreet lehdet sopivat hyvin salaattiinkin. Erityisen käteviä lehdet ovat kääryleinä ja aasialaisen sormiruuan syötävinä kääreinä - lehdet eivät repeile eivätkä katkeile taivutettuinakaan. Mangoldin toinen nimi on lehtijuurikas (engl. chard). Erityisen koristeellinen lajike on nimeltään bright lights, jonka varret ovat tummanpunaisia tai kauniin keltaisenoransseja. Huono puoli mangoldissa on korkea nitraattipitoisuus: pikkulapsille sitä ei kannata syöttää, eikä aikuistenkaan joka päivä herkutella. Lisäksi siinä on oksaalihappoa mutta ei toki lähellekään niin paljoa kuin raparperissa. Wikipedian mukaan mangoldin varsia voisi käyttää kuten parsaa - en ole tätä vielä kylläkään testannut. Mangoldissa on yllättävän paljon proteiinia, A-, K- ja C-vitamiinia ja kuituja.

Mangoldia näkyy harmittavan harvoin myytävän kaupoissa - järkevää syytä tähän ei ole, sillä se kasvaa hyvin näilläkin leveysasteilla. Lähi-idän ja Välimeren maissa sitä käytetään paljon.

Yllä olevassa kuvassa mangoldi on ylempänä. Toinen, kähäräisempi kuvan kasvis on sareptansinappi, josta lisää myöhemmin.

Tässä eturivissä kesän kolmas mangoldisato kasvamassa:


Toki tarjoan myös reseptin tästä melko tuntemattomasta kasviksesta. Jauhelihan voi halutessaan korvata soijarouheella tai vaikkapa pieneksi pilkotulla halloumilla, jolloin suolaa kannattaa lisätä varovasti.



Mangoldi-parsa-jauhelihapiiras

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 dl raejuustoa
1 muna
1/2 dl öljyä
ripaus savupaprikajauhetta
(tilkka maitoa jos seos jää turhan jäykäksi)

Täyte:
kourallinen mangoldilehtiä silputtuna
8 parsanvartta (ketiä noin 6min ja paloittele)
100g jauhelihaa ruskistettuna
1 sipuli silputtuna
1 dl ruokakermaa
2 munaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
muutama tippa tabascoa
kunnon ripaus suolaa
100g juustoraastetta (esim. mozzarella tai emmental)
1/2 dl silputtuja mietoja yrttejä (esim. basilika tai lehtipersilja)
ripaus savupaprikajauhetta
1 tl sinappia

1. Sekoita pohja-aineet taikinaksi, öljyä matalareunainen uunivuoka ja levitä taikina joko sormilla painellen tai etukäteen kahden leivinpaperiarkin välissä kaulien
2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
3. Yhdistä täyteaineet ja kaada vuokaan
4. Paista 20-40min (kunnes pinta on kullanruskea eikä täyte hytky)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti