perjantai 5. heinäkuuta 2013

Keittiöpuutarhaa perustamassa


Oikealla mansikkamaa, vasemmalla pisimmälle ehtinyt lehtisalaattipenkki sipuleineen.

Kun olin pieni, viljelimme mökillä kasvimaata. Nyt talokauppojen myötä pääsin jatkamaan tätä harrastusta myös kotosalla. Vaikka keittiöremonttia saamme vielä hetken odotella, pääsi keittiö*puutarha* työn alle jo loppukeväällä. Yrttejä istutin istutuslaatikkoon ja pienempään kukkalaatikkoon pergolaan, joka osoittautui niin lämpimän paahteiseksi että basilikan lehdet ikään kuin paloivat ja kuivahtivat. Muut kokeillut yrtit ja tomaatintaimet kyllä suorastaan rehottavat, varsinkin ananassalvia ja korianteri.

Istutuslaatikko pergolassa. Oikealla reunalla ja takaseinällä tomaattia.


Talon sivupihalla oli jo valmiiksi kasvimaa mansikkamaineen, ja sen multa osoittautui hyväksi salaatinkasvatusalustaksi - jopa niin hyväksi, että jouduin salaattimeren kanssa hieman pulaan. Onneksi on paljon hyvästä ruuasta pitäviä ystäviä, joille kelpasi mainiosti tämä varmasti luomu lehtisalaattisekoitus kertaalleen huuhdottuna ja lingottuna. Kylvin keräsalaattia, yhtä punertavaa lehtisalaattilajiketta sekä todella positiiviseksi yllätykseksi osoittautunutta Plantagenin salaattimixia jossa oli romainen ohella neljää muuta rapealehtistä, maukasta lehtisalaattilajia. Yksi näistä oli ulkonäöltään hieman rucolamaista, kauniin punaista pikkulehtistä salaattia josta sai mukavasti väriä salaattikulhoon. Tätä ensi vuonnakin, mutta täytyy jakaa kylvös useammalle viikolla ja rajoittaa hieman määrää. Salaatinviljely on kustannustehokasta hommaa: jos yksi siemenpussi maksaa euron, pari ja siitä saa kymmeniä isoja salaattikulhollisia...

Pikkulaatikon yrttiviljelmä: vasemmalta thaibasilika, basilika, viinisuolaheinä ja persilja.

Vihanneskrassi maistui vieraileville ötököillekin alkukesästä, mutta sai siitä muutamat englantilaiset kolmiovoileivät sentään. Niiden tilalle on nyt kylvettynä pinaattia. Lisäksi on sipulia, jonka varret venähtivät jo todella pitkiksi, valkosipulia joka ei näemmä suostu nousemaan laisinkaan, ja kasvimaan sivussa rivi jättiauringonkukkia joiden versot ovat aika kunnioitettavan kokoisia jo tässä vaiheessa.

Melkoista rehotusta: alarivissä vasemmalta lehtisalaatti, oregano, sitruunatimjami. Keskirivissä vasemmalta ananassalvi, korianteri ja sileälehtipersilja. Takana tomaatintaimia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti