keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivän hilla-valkosuklaakakku


Tämä kakku pohjautuu Kinuskikissan Polkakakku-ohjeeseen, josta halusin muunnella hillaversion. Mikä marja juhlistaisikaan paremmin juuri suomalaista itsenäisyyspäivää!

Hilla-valkosuklaakakku

Pohja:
300g digestivejä murustettuina
0,5 dl ruokaöljyä
tilkka vettä jos seos ei muuten pysy kasassa

Hillatäyte:
400g hilloja soseutettuja ja siivilöitynä
0,5 dl sokeria
5 liivatelehteä
0,2 dl vettä

Valkosuklaatäyte:
9 liivatelehteä
500g vaniljajugurttia
noin 720g eli 4 prk Danone vaniljarahkaa
180g valkosuklaata sulatettuna
0,5 dl vettä

1. Laita kummankin täytteen liivatelehdet viileään veteen erillisiin kippoihin
2. Valmista pohjaseos ja painele ja irtopohjavuoan pohjalle; voit halutessasi asettaa leivinpaperin vuoan pohjaan
3. Asettele kakkukalvot tai piirtoheitinkalvot vuoan reunalle
4. Valmista hillatäyte liivatetta ja vettä lukuun ottamatta
6. Valmista valkosuklaatäyte sekoittamalla vettä ja liivatteita lukuun ottamatta aineet keskenään; vatkaa kovaa lisätessäsi valkosuklaan ettei se jähmety heti viileiden maitotuotteiden vaikutuksesta 
7. Kuumenna mikrossa vedet liivatteita varten ja sulata liivatteet näihin; lisää täyteseoksiin
8. Kaada vuorotellen pohjan keskelle valkosuklaa- ja lakkatäytettä aikaansaadaksesi sisäkkäisiä kehiä (Kinuskikissan sivuilta löydät tarkempaa ohjeistusta aiheeseen)
9. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 5h
10. Koristele halutessasi kaakaojauheella tms

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Hurmaava jälkiruokaviini


Jälkiruokaviinit ovat minulle melko uusi tuttavuus. Aiemmin olen jälkiruoan kaverina nauttinut useimmin liköörejä. Tänä vuonna sain syntymäpäivälahjaksi valikoiman mielenkiintoisia jälkiruoan kumppaneita, joista erityisesti yksi sytytti. Kyseessä on Alkonkin valikoimiin kuuluva Borgo Maragliano La Caliera Moscato d'Asti. Alkoholipitoisuus on jälkiruokaviiniksi erityisen maltillinen, vain 5%, mutta asiaankuuluva makeus löytyy. Erikoisuutena on kevyt kuplaisuus - tämä lasketaankin oikeastaan kuohuviiniksi. Juomatyypillä on alkuperäisaluesuoja, eli kaikki tällä nimellä myytävä viinit todella valmistetaan Astin kunnan alueella Italiassa. Kyseessä on mäkinen seutu, ja viinin tuotantomäärät ovat verraten pieniä.  Nimensä viini saa Moscato-rypäleistä, joita on viljelty alueella jo lähemmäs tuhannen vuotta. Jonkinmoinen trendituote taitaa olla kyseessä - Wikipedian mukaan tämän viinin myynti kasvaa kohisten erityisesti Yhdysvalloissa.

Ja mikä parasta - suomalaisenkaan kuluttajan ei tarvitse murehtia kukkaroa tätä herkkua haeskellessa - Alkosta 375ml pullo irtoaa vajaalla 8 eurolla. Erinomainen joululahjavinkki!