lauantai 29. lokakuuta 2011

Yrttiset lampaankyljykset uunissa


Sain lahjoituksena ihanaa luomulammasta - ongelmana vain oli, että kyljykset olivat pitkänä rivinä eli ne piti itse irrottaa toisistaan. Eikun vasaroimaan. Oli vaivan arvoista!

Yrttiset lampaankyljykset uunissa


1 ruukku rucolaa
1 ruukku timjamia
2 tl valkosipulimurskaa/tahnaa
1/2 tl sambal oelek-chilitahnaa tai muuta chilitahnaa
vastarouhittua mustapippuria
0,75dl oliiviöljyä
rouhittua merisuolaa
12-14 lampaankyljystä


1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
2. Soseuta yhteen mausteet ja öljy timjamia lukuun ottamatta
3. Sekoita mausteseokseen oksistaan irtirevityt, silputut timjamit
4. Hiero kyljykset huolellisesti maustesekoituksella ja asettele ne öljyttyyn uunivuokaan
5. Paista uunin keskitasolla noin 45min

maanantai 17. lokakuuta 2011

Pekaani-merisuola-kinuskijuustokakku


Tämä tuhti ohje on miedosti muunneltu versio Bake or Break -blogin ohjeesta. Yleensä vältän kinuski- ja muita ekstrasokerisenmakeita leivonnaisia, mutta tässä pintasuolainen kinuski muuttaa sopivasti täyteläisen juustokakun makua.

Pekaani-merisuola-kinuskijuustokakku

Pohja:
0,75 dl kasviöljyä
2 rkl vettä
12 digestivekeksiä murustettuna


1. Kuumenna uuni 175 asteeseen
2. Öljyä irtopohjavuoka reunoja myöten
3. Yhdistä aineet taikinaksi ja painele se irtopohjavuokaan; jätä odottamaan


Täyte:
800g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
1 keltuainen
2 munaa
1 tl bourbonvaniljajauhetta tai 1/2 tl vaniljaesanssia


1. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi
2. Kaada pohjan päälle ja paista noin 40min tai kunnes taikinaan työnnetty hammastikku säilyy ulosvedettäessä puhtaana
3. Anna jäähtyä täysin huoneenlämpöiseksi (keskustan laskeminen kuuluu asiaan)


Kinuskikastike:
2,5 dl tummaa ruokosokeria
2 rkl vettä
4 rkl voita
1 dl kermaa


Päälle:
merisuolakiteitä
2 dl pekaanipähkinöitä


1. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi ja keitä sekoitellen keskilämmöllä vielä 3min
2. Lisää voi ja sekoita
3. Poista levyltä ja lisää kerma
4. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi
5. Kaada kakun päälle ja levitä tasaiseksi
6. Ripottele päälle suolakiteitä ja pekaanipähkinät

torstai 13. lokakuuta 2011

Lemon drops the salmon eli kipakka teriyakilohi


Turun ruokamessuilla oli ilahduttava löytö: salolainen Heinän puutarha myi itsekasvattamiaan chilejä - ja lajikkeissa löytyi! Tulisuusaste vaihteli lempeästä kakkosesta aina kymppiplussan Naga Morichiin. Puutarhan väki tarjosi myös maistiaisia messuilla: itse kokeilin meksikolaista guajillaa joka oli melkoisen mehevä (voimakkuus 2-4) ja klassikko Aji Cristalia joka poltteli kirkkaasti ja pitkäkestoisesti. Lemon dropia (voimakkuus 8) ostin keltaisena versiona kotiinkin, ja pitihän sille sitten käyttöäkin keksiä. Tässä aviomiehen mielestä "parhaassa uunilohessa ikinä" maistuvat japanilaiset aromit sekä juuri sopivasti tuo makeahkon kipakka lemon drop. Osta siis rohkeasti voimakas tuore chili ja käytä se tähän - raaputtamalla viipaleet pois ennen nautiskelua varmistat, ettei kenenkään suu pala liikaa. Kuvassa messuilta ostettua chilisato (ostin myös yhden Naga Morchin jota sitten piti leikatun sormenkynnen kokoinen pala maistaa - polte ei ollut noin pienessä nokareessa sietämätön, mutta kesti puoli tuntia!).

Lemon drops the salmon eli kipakka teriyakilohi

Kahdelle syöjälle sopiva pyrstöpala tuoretta merilohta


Marinadi:
rouhittua mustapippuria
rouhittua merisuolaa
1 tuore chili ohuiksi renkaiksi viipaloituna
3 rkl yuzu- tai sitruunamehua
4 rkl teriyakikastiketta


kasviöljyä


1. Yhdistä marinadiaineet
2. Öljyä uunivuoka
3. Päällystä lohi marinadilla (varmista että chiliviipaleet jakaantuvat tasaisesti kalan päälle) ja pirskota kasviöljyä päällimmäiseksi
4. Anna maustua noin puolitoista tuntia
5. Kuumenna uuni 180 asteeseen
6. Paista noin 20-30min kunnes kypsää
7. Poista chiliviipaleet 
8. Tarjoa uunikasvisten, riisin tms kanssa 



torstai 6. lokakuuta 2011

Lämmin juustokakku ja vadelmakastike


Tämä ohje on kotoisin vuosien takaa - äitini löysi sen joskus Valion ruokaohjevihkosesta. Tämä ei ole tavanomainen tuorejuustosta tehtävä rasvainen kakku, vaan koostumukseltaan vaihtelevan mielenkiintoinen ja pähkinäinen. Ohje on helppotekoinen ja virkistävän erilainen kuin tavallisemmat paistettavat juustotortut. Tässä kakku tarjotaan vadelmakastikkeen kanssa mutta myös hillo sopii hyvin kakun kaveriksi. Jauhoja on melko vähän, samoin sokeria. Lisäsin alkuperäisohjeeseen kardemumman ja käytin vaniljasokerin sijasta vaniljajauhetta.

Lämmin juustokakku ja vadelmakastike

4 munaa
1,5 dl sokeria
75g mantelirouhetta
1/2 tl bourbonvaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria 
1 tl kardemummaa
1 dl jauhoja
250g rahkaa
200g raejuustoa
2 dl kermaa vaahdotettuna


Vadelmakastike:
400g pakastevadelmia
0,75dl sokeria
1,5 dl vettä
1,5 rkl liivatejauhetta


Tarjoiluun:
Tuoreita marjoja


1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
2. Vaahdota munat ja sokeri
3. Lisää muut aineet
4. Korppujauhoja irtopohjavuoka
5. Kaada taikina vuokaan
6. Paista noin 45-50min kunnes kypsää ja pinnalta ruskeaa (kakun keskusta laskee paistettaessa)
7. Valmista vadelmakastike: kuumenna ainekset liivatejauhetta lukuun ottamatta kiehuvaksi. Siivilöi kastike ja lisää liivatejauhe vatkaten. Laita kylmenemään jääkaappiin.
8. Anna kakun jäähtyä ennen reunojen irrottamista. Tarjottaessa kaada päälle kastiketta ja kokoa päälle marjoja, tarjoa loppu kastike kannusta.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Aprikoosi-hasselpähkinäbrowniet


Tämä on hedelmäinen muunnelma vakibrowniereseptistäni. Tuloksena näillä ainemäärillä on 1 tavallinen uunipellillinen; jos haluat käyttää varsinaista pientä browniepeltiä, vähennä ainemäärät kolmasosaan.

Aprikoosi-hasselpähkinäbrowniet

6 munaa
6 dl sokeria
1/2 tl bourbonvaniljajauhetta
150g hasselpähkinärouhetta
150g silputtuja kuivattuja aprikooseja
200g suklaata
300g rasvaa
6 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl jauhettua inkivääriä


1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
2. Laita suklaa ja rasva kattilaan ja sulata tasaiseksi sekoittaen koko ajan
3. Lisää muut aineet ja kaada leivinpaperoidulle pellille
4. Paista noin 30-40min